Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

България съди щвейцарски фен на Ислямска държава, хванат с пистолет, пушка, карабина, лък, 24 ножа и 3 бр. мачете

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против швейцарския жител Кевин Бахли, арестуван на 11 септември 2018 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ с боеприпас от бойно, ловно и хладно оръжие в колата му „ JEEP “ на път към сирийския град Идлиб. Там „ отивам, с цел да водя война “, декларира той при задържането си.

Бахли е упрекнат в тероризъм, тъй като като непознат жител, за да взе участие в закононарушение за основаване на ужас в популацията на непозната страна, е влезнал територията на България, нелегално пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните дейности в Сирия.

При задържането в колата на Бахли са открити и конфискувани револвер „ Зиг Зауер “ - 9 мм с два пълнителя (поверен му за персонално предпазване от Швейцарската армия), ловна пушка „ Берета “ – 12-и диаметър, и ловна карабина „ Щаер-Манлихер-М “ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, апарат за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, лекарства, одеяло, камера, преносим компютър.

През 2018 година Бахли почнал да събира информация за въоръжения спор в Сирия сред „ Ислямска страна “ и армията на Башар Асад. Решил да замине за Сирия. Направил питане до туристически туроператор за виза и пътешестване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 година Впоследствие предпочел да пътува с автомобила си – освен това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация „ Ислямска страна “ и гравитиращи към тях въоръжени групировки.

Бахли изтеглил на преносимия компютър си в детайли разказан маршрут от град Зур до Идлиб – през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за прекосяване, номерата на пътищата, километрите в другите страни, рестриктивните мерки на скоростта, рисковите прави и така нататък

На път към Сирия, с изключение на оръжие и муниции, взел и екипировка и през нощта против 10 септември 2018 година напуснал дома си на път за Сирия. На 10-и татко му научил за пътуването от прощално писмо от сина му. Установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия и уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е разгласен за интернационално търсене.

Часове по-рано обаче той към този момент е минал румънско-българската граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Видин Дунав мост “. През нощта против 11 септември 2018 година Бахли отсяда в хотел „ Хемус “ в София, а към 19 ч. на 11 септември идва на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Към този миг сигналът по Шенгенската осведомителна система на швейцарските управляващи за издирването му към този момент е въведен в системите са граничен надзор на България и Кевин Бахли е арестуван.

При разпита декларира, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, с цел да води война „ в интерес на почтените цивилни жители “.

На 12 септември Окръжна прокуратура – Хасково изпраща събраните досега материали в Специализираната прокуратура по подготвеност и за формиране на досъдебно произвеждане.

По делото са назначени 4 експертизи. в това число и тройна съдебно-психиатрична експертиза, съгласно заключението на която обвиненият е кадърен да взе участие в наказателно произвеждане.

Специализираният углавен съд насрочи разпоредително съвещание по делото на 6 юни 2019 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР