Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Съдят бивш председател на Районен съд, обвинен за ръководител на престъпна група

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против трима участници в проведена незаконна група за данъчни закононарушения, ръководена от юрист, някогашен ръководител на Районен съд. Доказателствата по досъдебното произвеждане сочат, че групата е основана през октомври 2010 година и е работила на територията на цялата страна, най-много в Сандански, Благоевград и София. Престъпната й активност е прекъсната на 20 юли 2016 година, когато участниците са арестувани при профилирана полицейска интервенция под управлението на Специализирана прокуратура.

Преди групата да бъде образувана, бъдещият й началник и един от участниците били съсобственици и управлявали компания с предмет „ търговия с разнородни артикули “.

На процедура обаче, главната активност на сдружението била придобиване и отдаване чартърен на недвижими парцели в Сандански и София. След като то придобило огромен брой недвижимости и оборотите му внезапно скочили, двамата съдружници решили да провеждат отбягване на заплащането на изискуем Данък добавена стойност посредством фиктивни покупко-продажби с така наречен кухи компании на „ изчезнали търговци “.

По самодейност на ръководителя на групата за малко били регистрирани над 10 такива компании, чиито „ притежатели “ и „ шефове “ най-често ставали лица от ромски генезис против дребни хонорари. Ръководителят персонално поставял дилемите на участниците в групата, решавал какво сдружение и по кое време да се записва, какъв да е негов прокурист, по кое време да се включи в схемата за минимизиране на данъчните отговорности, до по кое време да се употребява и с кое друго следено сдружение да се размени след компрометирането му.

Строго избрани били функционалностите и на участниците.

Единият получавал дилемите от ръководителя, указвал на счетоводителите на следените сдружения по кое време какви фактури и за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови контракти от името на компаниите „ бушони “ (за да заблудят контролните органи, че компаниите имат кадрова обезпеченост).

Другият придружавал лицата с невисок обществен статус до нотариус за легализация на документи за основаване или придобиване на едно или друго следено сдружение, предавал им за автограф документи, с които да се симулира комерсиална активност, придружавал ги до банкови офиси за разкриване на сметки и за финансови интервенции, за което им давал на дребни суми от 40-50 лева, планувани и обезпечени от ръководителя. Нанесените от данъчните измами вреди за държавния бюджет са в изключително огромни размери, пресмятат се на 646 840,52 лв.. Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР