Специализираната прокуратура предяви обвинение за подбудителство към кибертероризъм на собственика

...
Специализираната прокуратура предяви обвинение за подбудителство към кибертероризъм на собственика
Коментари Харесай

Собственикът на TAD Group остава в ареста, чувства се натопен и предаден

Специализираната прокуратура предяви обвиняване за подбуждане към кибертероризъм на притежателя на TAD Group Иван Тодоров, който бе арестуван тази заран на летище София. Той остава в ареста за 72 ч., а в петък прокуратурата най-вероятно ще изиска непрекъснатото му задържане под стража.

" Иван Тодоров се усеща натопен. Точно това ми сподели – усеща се натопен и предаден от българското правораздаване ", описа пред " Дневник " юристът на Тодоров – Георги Стефанов малко откакто излезе от Националната следствена работа, където бе с Тодоров.

" Най-вероятно става дума за конкурентна компания, само че откакто прокуратурата се поддава на подобен вид въздействия, самата прокуратура е тази, която го предава – тя би трябвало да съблюдава закона, а не го прави ", изясни Стефанов.

По думите му, няма съображение да се желае непрекъснатото задържане под стража на клиента му. Другите двама чиновници на компанията, упрекнати по случая – комерсиалният шеф Георги Янков и в началото арестуваният чиновник Кристиян Бойков, са със същото обвиняване. И тримата не са осъждани. Бойков е с мярка за неотклонение " подписка ", а Янков е освободен под парична гаранция от 20 000 лева

" Предявиха му обвиняването, само че няма съответно изпълнително действие - не е разказано с какви дейности е осъществено съответното закононарушение, в което го упрекват. Той какви пояснения може да даде? Първо му предявяват обвиняване, което не е разказано, а по-късно желаят да даде пояснения. Питат го дали се признава за отговорен за дейности, които не са разказани? ", описа Стефанов.

По думите на юриста, Иван Тодоров не е задължен да спомага на проверяващите при положение, че е обвинен.

" Ако беше очевидец, можеше да спомага. Но в този момент не дължи никакви старания – като обвинен би трябвало да се пази. Може да дава пояснения, може и да не дава пояснения ", акцентира Стефанов.

Той не чака проверяващите да съберат още нови доказателства до петък, когато изтича 72- ч. задържане под стража.

" Доказателствата, които ни показаха, са експертни информации, правени от оперативни служащи, в които написа, че има някакъв файл някъде си. Няма изясненост нито къде е открит, нито на кой компютър е бил. Цялото дело е към 30 страници ", описа Георги Стефанов.

На въпрос по какъв начин за толкоз малко време проверяващите са съумели да декриптират служебните компютри, на които се твърди, че са открити източените данни от Националната организация за приходите (НАП), юристът сподели, че сигурно те не са декриптирани.

" Това е парадокс. Ако има 12-цифров код с дребни и огромни букви, както и числа, това значи 400 000 години активност. Ако се ангажира активност на повече машини, може този период да се съкрати до 50 000 години. Но всичко това са празни приказки ", разяснява юристът.

По думите му, държанието на прокуратурата по случая е безусловно непредвидимо. " Сега в Съединени американски щати и Канада изтекоха персонални данни на 100 млн. души. Казвам го напълно на смешка – може и за това да го обвинят, тъй като е бил в Канада. Но към този момент не е смешно, нещата стартират да стават много гротескни ", разяснява юристът.

На излизане от постройката на Националната следствена работа юрист Ина Лулчева, която също пази Иван Тодоров, назова " възмутително " задържането на клиента й за 72 часа и изказванието, че е належащо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал цялостно подпомагане.

" В този случай да се твърди, че има заплаха от укриване, е корист със закона и с пълномощия ", сподели Лулчева, представена от Нова телевизия. Тя изясни, че единственият претекст на прокуратурата да изиска задържането на притежателя на TAD Group е, че имало заплаха да се укрие.

Лулчева сподели, че Тодоров я е уверил, че неговата компания в никакъв случай не се е занимавала с активност, която цели " да всява боязън и ужас в популацията " и че не му е известно някой да е правил противозаконна активност. Лулчева сподели още, че сдружението е съдействало на следствието и от дълго време е предоставило изисканите документи.

Тя разяснява още, че и нейните данни са изтекли в резултат на хакерската офанзива, само че акцентира, че огромният проблем не е в това, че " някакво момче е хакнало системата на Национална агенция за приходите, а в това, че страната не е изпълнила уговорката си да резервира данните на хората в загадка ".

В телефонно изявление от Канада предходната седмица Тодоров разгласи, че не се укрива и че самичък ще потърси органите на реда, като се прибере в България. Тъй като не бе открит на известните на управляващите му адреси, за него бе издадена европейска заповед за арест. Това е и повода да бъде арестуван още при идването му тази заран.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (91)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР