Специализираната прокуратура представи нови доказателства от воденото досъдебното производство за

...
Специализираната прокуратура представи нови доказателства от воденото досъдебното производство за
Коментари Харесай

Прокуратурата с нови доказателства по делото срещу Нено Димов

Специализираната прокуратура показа нови доказателства от воденото досъдебното произвеждане за водната рецесия в Перник и други селища в района. Доказателствата се оповестяват в поддръжка на разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, допълват от обвиняването.

Вчера Апелативният профилиран углавен съд удостовери избраната от първата правосъдна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „ задържане под стража “ взета във връзка с някогашния екоминистър Нено Димов. Съдът одобри, че има заплаха той да извърши закононарушение, в случай че е на независимост. Димов към този момент не е министър и не може да въздейства на чиновници в Министерство на околната среда и водите, само че можело да попречи по различен метод.

„ Съдът прегледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал, в това число показаните на 15 и 16 януари 2020 година нови доказателства по делото. От тях се открива, че министърът на околната среда не е положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на водния запас на язовир „ Студена “, с което съдействал за дефицит на вода за питейни и битови потребности за популацията на гр. Перник “, се споделя в известието от прокуратурата.

От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил съответно и постоянно осведомен за настоящото и планирано положение на водния размер в язовира. Въпреки внезапния спад на притока и бързото понижаване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени потребности в поисканите от предприятията размери, въпреки те да са разполагали и с други водоизточници. По този метод Нено Димов не спазил нормативното условие за преди всичко подаване на вода от язовир Студена за питейни и битови потребности на популацията в района.

Специализираната прокуратура продължава детайлната инспекция на активността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към ръководството и използването на вода от язовир „ Студена “. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР