Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража" за седем

...
Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража" за седем
Коментари Харесай

Искат постоянен арест за седем от обвинените в корупция от ГКПП Калотина

Специализираната прокуратура изиска непрекъсната мярка "задържане под стража " за седем от упрекнатите за корупция митничари и гранични служители на реда от Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина ". Това са Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Очаква се Специализираният углавен съд да насрочи правосъдно съвещание, на което да се произнесе по настояването на прокуратурата, оповестява Българска национална телевизия.

При спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи и Специализираната прокуратура против корупцията на граничния пункт "Калотина " в четвъртък бяха арестувани 30 чиновници на митницата и гранична полиция.

В качеството на обвинени са привлечени 20 лица за присъединяване в проведена незаконна група, като измежду тях е и началникът на митнически пункт "Калотина ". На него е повдигнато обвиняване за образуване и управление на ОПГ. Повдигнати са обвинявания на 15 митнически инспектори и на 4 чиновници на Министерство на вътрешните работи – служители на реда от Дирекция "Гранична полиция ".

Разследването е почнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи от голям брой лица - най-вече непознати жители (турски и сръбски), за желани им подкупи при прекосяване на граничния пункт. Пари са желани и от български жители на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни артикули.

Цяла промяна митничари бяха арестувани за рушвет на "Калотина "

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на следствието са събрани доказателства, че групата е работила от началото на 2019 година и е имала ясно изразена пирамидална конструкция. На върха й е бил началникът на митнически пункт "Калотина ", по-късно са началниците на смени, а на най-ниското равнище били митничарите и граничните служители на реда.

Искането на подкупите ставало непосредствено, от време на време с мимики и жестове, с цел да подскажат и наведат водачите към даването на рушвет.

Длъжностните лица, чието държание се отличавало с изключителна надменност, събирали приблизително по 800-1000 евро на промяна при вход "камиони ", а на "изход " сумата достигала 1300 евро. На "вход " и "изход " на леките коли се изкарвало по-малко - сред 200 и 300 евро.

В края на работното време всеки митнически контрольор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на промяната. Сумата била закрепена, без значение какъв брой е събрано, а останалото се поделяло сред чиновниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР