Специализираната прокуратура обвини двама бивши кметове на Перник в престъпления

...
Специализираната прокуратура обвини двама бивши кметове на Перник в престъпления
Коментари Харесай

Двама бивши кметове на Перник от ГЕРБ са обвинени в престъпления по служба за над милион лева

Специализираната прокуратура упрекна двама някогашни кметове на Перник в закононарушения по работа. Към наказателна отговорност са привлечени Иван Иванов (от ГЕРБ, който пое ръководството на града, откакто предходният Росица Янакиева стана депутат) и Илинка Никифорова, която е била краткотрайно изпълняващ длъжността кмет за месец през 2014 година.

Те са упрекнати в закононарушения по работа и нанесена вреда на общинския бюджет за над един милион лв., оказва се от известие на държавното обвиняване. По-късно и от новата антикорупционна комисия оповестиха, че са взели участие в акцията.

По-рано през днешния ден беше обявено, че Иванов и Никифорова са арестувани. Прокуратурата прецизира, че Никифорова е освободена с мярка за неотклонение гаранция в размер на 30 хиляди лв.. А за Иванов - гаранцията е 150 хиляди лв..

Срещу Никифорова обвиняването е, че на 8 и 9 септември 2014 година, без да е зародило злополучие на територия на община Перник, е свикала спешен щан за бедствия. Тогава тя е издала заповед, с която упълномощила на комерсиално сдружение, със профилирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, служащи и друга профилирана техника да извърши разчистване на битови боклуци в Община Перник – региони по спомагателни инструкции и със период на сметоизвозване до превъзмогване на спешната обстановка.

Това Никифорова направила за да набави за същото комерсиално сдружение имотна полза, макар съществуването на настоящ контракт със същия предмет с друго сдружение.

Иванов е упрекнат в това, че на 22 декември същата година, като кмет на община Перник, не извършил служебните си отговорности и без да е зародило злополучие направил заплащания с три платежни нареждания от дата 22.12.2014г. в интерес на комерсиалното сдружение, на което Никифорова упълномощила действия за суми надлежно:
430 010 лева.; 370 020лв. и 458 230лв., и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за бюджета на община Перник – сума в размер на над един милион лв..

Разследването е почнало след отчет на организацията за финансова ревизия.

От новата антикорупционна комисия, които са взели участие в претърсванията по време на акцията, разпространиха и фотоси на които се виждат техни чиновници с жилетки и маски.

" Нещата ще стават все по-сериозни за хора, които са злоупотребили или които считат, че могат да не престават да злоупотребяват. Това е единствено началото, " съобщи шефът на дирекция " Противодействие на корупцията " на КПКОНПИ Антон Славчев.

" Това е следващият добър случай на взаимоотношение с комисията за противопоставяне на корупцията, " съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, представен в прессъобщението на антикорупционна комисия. По думите му хората, които правят корупционни дейности към този момент би трябвало да имат поради, че съществува сериозен риск против тях да застане страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР