Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана

...
Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата участва в международен екип за разследване на ОПГ за финансови измами

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане за следствие на интернационална проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови измами. Това оповестиха от пресцентъра

Под управлението на Спецпрокуратурата е основан интернационален взаимен екип за следствие сред Федерална република Германия, Република Сърбия, Република Гърция и Република България.

Извършени са взаимни дейности по следствието на територията на четирите страни с кодово название „ Сарафи “.

В България под управлението на прокурори от Специализираната прокуратура работят 12 следователи от Следствен отдел при Специализираната прокуратура, чиновници на основна дирекция „ Национална полиция “ при Министерство на вътрешните работи, ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас, Държавна организация „ Национална сигурност “ и представители на Европол.

В България са осъществени претърсвания и изземвания в гр. София и гр. Бургас на сдружения, предоставящи счетоводни услуги и на Колцентрове. Иззети са голям брой счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитани се над 60 лица в качеството на очевидци.

Дейността на незаконната група се състои в обосноваване на жители на Европейския съюз да преведат парични средства на разнообразни търговски сдружения, като се вкарват в подвеждане, че парите им ще се употребяват за търговия с финансови принадлежности /форекс, акции, бинарни варианти, криптовалути и др./, от които ще завоюват. Реално парите на потърпевшите не се употребяват за търговия с финансови принадлежности.

След това членовете на незаконната организация правят голям брой финансови интервенции с добитите посредством машинация парични средства, за прикриване на произхода им и следващо облагодетелстване. Престъпната група е употребила голям брой интернет платформи за търговия с финансови принадлежности, измежду които и GlobalMarkets.
Нанесените вреди на потърпевшите са в размер над 2 млн. евро.

Действията по следствието не престават.

Специализираната прокуратура напомня, че на уеб страницата на Комисията за финансов контрол в секция „ Регистри и информации “, подсекция „ Електронен указател и картотека “, може да се ревизира дали обещано комерсиално сдружение е лицензиран капиталов медиатор.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР