Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването

...
Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата с резултати от проверката на записи, свързани с Борисов

 Специализираната прокуратура не откри данни за закононарушение, във връзка следствието по отношение на оповестени в медии аудиозаписи на диалози, в който се твърди, че взе участие министър председателят. Това излиза наяве от съобщение на Специализираната прокуратура.

Информацията се дава по отношение на голям брой запитвания от медии и поради високия публичен интерес и след позволение на наблюдаващия прокурор, се споделя в известието.

Специализираната прокуратура (СП) отбелязва, че е образувала кореспонденция по сигнали на Христо Иванов от " Да, България ", съдържащи изказвания по публикувани в средствата за всеобщо осведомление аудиозаписи, " в които се чува глас, наподобяващ на този на министър-председателя на Република България ".

В известието по-нататък се споделя, че е осъществена инспекция, в хода на която са разпитани, основният прокурор и някогашният основен прокурор, в този момент ръководител на КПКОНПИ,, някогашният финансов министър, Мария Филипова, Весела Стоилова и Биляна Гълъбова. Изискани са голям брой документи и информация от разнообразни институции и институции. За определяне на действителното наличие на аудиозаписа е назначена техническа експертна информация, която открива еднаквост сред наличието на записа и възпроизведения диалог в сигнала.

Анализът на събраните материали по преписката не е разкрил да е провеждан визираният в сигналите диалог сред и министър председателите на Бавария, Полша и Унгария в наличие на, и.

Във връзка с твърдяната интервенция на министър-председателя в активността на Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) и Комисията за финансов контрол (КФН) във връзка с сдружението " Еврохолд България " АД и непозволени дейности от страна на тези органи по отношение на сдружението, не са открити данни за упражнено въздействие или влияние върху представител на посочените две институции, се споделя в известието.

Наред с това, в несъгласие със декларираното в записа и в сигнала, се установи, че АДФИ не е правила финансова ревизия на " Еврохолд България " АД за интервала от 2018 година до август 2020 година

Проверка на " Еврохолд България " АД  е имало през април 2019 година - от КФН, и ориентирана към анализиране на финансовото положение на сдружението по отношение на изразено желание на сдружението да придобие активите на " ЧЕЗ Разпределение България " АД и " ЧЕЗ Електро България " АД. Предметът на договорката налагал да се откри дали " Еврохолд България " АД има нужния финансов запас освен да заплати цената по договорката, само че и да поддържа съответна инфраструктура в електроснабдителния бранш в България, се отбелязва в известието.

Не е открито каквото и да било влияние от страна на министър-председателя по отношение на наказателното произвеждане против (бившия зам.-министър на стопанската система - б.р.) Александър Манолев (обвиняем за корист с евросредства за къщата му за посетители в Сандански - б.р.).

Установено е по преписката, че не са налице данни за предписание от страна на, в качеството му на министър-председател, за осъществяване на инспекция във връзка с Елена Йончева и свързани с нея лица по отношение на усвояването на средства от Европейски Съюз по оперативни стратегии. Доколкото са били осъществявани инспекции от страна на Държавна фирма " Земеделие " и други способени органи, то същите са били регламентирани, в сходство със законовите пълномощия на проверяващите, като липсват данни за самодейност или интервенция на други длъжностни лица, се споделя в известието.

Съобщението на Специализираната прокуратура приключва по този начин:

В резюме, следва да се подчертава, че " както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура ", Прокуратура на Република България е призвана да следи за съблюдаване на законността и да притегля към наказателната отговорност направилите закононарушения от общ темперамент лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всевъзможен различен тип отговорности се реализират при разнообразни условия. Това няма отношение към наказателния развой, наказателната принуда и се осъществя от други субекти, а не от органите на правосъдната власт и по реда на Наказателно-процесуален кодекс. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР