Специализираната прокуратура е образувала досъдебното производство за длъжностно престъпление при

...
Специализираната прокуратура е образувала досъдебното производство за длъжностно престъпление при
Коментари Харесай

Прокуратурата ще разпитва Ананиев, Ангелов и Кацаров за Детската болница

Специализираната прокуратура е образувала досъдебното произвеждане за длъжностно закононарушение при публичната поръчка за доизграждане на Националната детска болница по сигнал на някогашния длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Това заяви на брифинг представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„ Д-р Кацаров е подал сигнал до ВКП, който е препратен по подготвеност до Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е упълномощил инспекция за ревизия на АДФИ и са докладвани материалите в прокуратурата, от които е открито, че са налице данни за осъществено длъжностно закононарушение. Именно затова е формирано досъдебното произвеждане “, сподели той.

Кръстев посочи, че следствието е на самата социална поръчка от оповестяването и до възлагането и осъществяването й в интервала 2019-2021 година

„ Специализираната прокуратура е способена само и единствено за лица, които имат висше длъжностно качество като министри. Поради промени в законодателството Прокуратурата няма право да прави досъдебно произвеждане против съответно лице, а единствено за закононарушение по работа. Предстои следствие, което да откри дали има осъществено закононарушение и в случай че има – от кого. Ако се откри, че закононарушението не е осъществено от министър, а от други длъжностни лица в Министерство на здравеопазването, делото ще бъде препратено по подготвеност към съответната прокуратура “, сподели още Кръстев.

Той заяви още, че всеки един от министрите, който е имал касателство с тази социална поръчка, ще бъде извикан на разпит в прокуратурата в качеството му на очевидец. Това са трима министри на опазването на здравето – Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов и доктор Стойчо Кацаров. Последната преценка дали всички ще бъдат викани обаче ще е на водещия следовател и наблюдаващия прокурор.

Припомняме, че на 12 август 2021 година, че по поръчката е осъществено длъжностно закононарушение и че за това да няма Национална детска болница директно са виновни някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашните здравни министри Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов.

„ На 1 октомври 2020 година е подписано съглашение за заменяне. Министерство на здравеопазването се отхвърля от позицията си за възложител за построяването на детска болница и трансферира правата си на едно от двете основани сдружения. Правени са и други промени в контракта. Отменени са всички разпореждания, свързани с финансирането на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. На същата дата, на която е осъществено прехвърлянето на правата на възложителя към сдружението, към този момент новият възложител, получава фактура от изпълнителя на стойност 9 млн., 213 хиляди лева Същият ден, в който са му трансферирали правата е получило фактура за 9 млн. лева и седем дни по-късно тези средства за преведени на изпълнителя. Това не е всичко, тъй като съгласно подписания контракт това е предплатено заплащане за строително-ремонтни работи, което е втори стадий на осъществяване на контракта. Първият стадий е планиране, до този миг няма никакво планиране, няма издадена даже виза за планиране, само че са преведени близо 10 млн. за строително-ремонтни работи ", сподели тогава министърът.

Той добави, че Министерството няма документ, който да оказва единодушие на министъра, въпреки че без неговото единодушие, не можело да бъде преведена такава сума.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР