Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ, за да

...
Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ, за да
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия събира документи за гражданството на Кирил Петков

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ, с цел да направи инспекция по сигнала за поданството на водача на "Продължаваме смяната " Кирил Петков, заяви. Документите, които би трябвало да бъдат изпратени, са за това дали Петков е подавал заявления за несъответственост, до момента в който е бил длъжностен министър на стопанската система.

Специализираната прокуратура стартира инспекцията на 24 август, а срокът за приключването й е продължен оптимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор има още месец, с цел да се произнесе дали има данни за закононарушение, за което да бъде формирано следствие, или инспекцията да бъде прекъсната.

До проблема се стигна, откакто в прокуратурата е подаден сигнал по електронната поща, съдържащ изказвания за осъществено закононарушение от Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система, разказани в детайли и в публикация на вестник
Междувременно, в което се показва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, е публикуван в прорез с конституцията.
До решението на Конституционния съд се стигна, откакто на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане за отчасти оповестяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначение на служебния кабинет. Петков беше назначен за длъжностен министър на стопанската система на 12 май тази година. Според българската конституция министър не може да заеме този пост, в случай че има двойно поданство. При встъпването си в служба Петков е подписал документ, който удостоверява, че дава отговор на критериите да заеме поста.

Той неведнъж е казвал, че е подал заявката си за отвод от канадско поданство през април тази година, както и че все още, в който е подписал декларацията, е бил със съзнанието, че не е канадски жител.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР