Специализираната болница по детски болести Проф. Иван Митов спира да

...
Специализираната болница по детски болести Проф. Иван Митов спира да
Коментари Харесай

Детската болница спира приема на спешни случаи поради кадрови проблеми

Специализираната болница по детски заболявания " Проф. Иван Митов " стопира да приема незабавни пациенти от през днешния ден. Това излиза наяве от писмо на краткотрайно изпълняващия длъжността шеф доцент Димитър Калайков до Столична РЗИ и РЗОК, заяви " Здраве нет ".

" Уведомявам Ви, че от 27.1 1.2019 година стопираме приема на деца нуждаещи се от интензивно лекуване и дихателна реанимация заради тежки кадрови проблеми. Засега до 05.01.2020 година ", написа доцент Калайков.

Причините са това са две. " Първо, имаме подадени две молби за овакантяване от двама от тримата анестезиолози. Третият сега е в отпуск и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лекуване. Второ, след отстраняването от работа на доктор Елена Георгиева и овакантяване на още двама сътрудници, които работеха в интензивно поделение нямаме опция да обезпечим задоволително сътрудници със компетентност по педиатрия за работа в интензивно поделение. В момента огромна част от дежурствата се поемат от сътрудници с доста дребен клиничен опит, което основава действителна заплаха от пораждане на нов случай. Във връзка с това апелирам да бъдат известени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лекуване следва да се насочват за лекуване в Национална кардиологична болница или в болница " Пирогов " ", написа той.

Доц. Калайков прецизира, че при решение на кадровия проблем преди 05. 01. 2020г. институциите ще бъдат известени навреме.

Двамата анестезиолози от СБАЛДБ " Проф. Иван Митев " подадоха оставки след случая с умрялото тригодишно дете. Единият го е направил незабавно след трагичния случай, а другият - в края на предходната седмица. Припомняме, че детето беше заведено от родителите си за обзор първо в детската болница, където не е било признато за лекуване, по-късно в УБ " Лозенец ", откъдето е върнато за домашно лекуване, а няколко часа по-късно, след утежняване на положението му, е признато още веднъж в детската болница, откъдето по-късно е приведено в тежко положение в " Пирогов ", където е умряло.

До привършване на процесуално-следствените дейности по случая, министърът на опазването на здравето в профил шефовете на трите забъркани лечебни заведения, като същата мярка беше приложена и към лекуващия доктор на детето доктор Елена Георгиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР