Специалистите по търсене на извънземни цивилизации от центъра SETI смятат,

...
Специалистите по търсене на извънземни цивилизации от центъра SETI смятат,
Коментари Харесай

Преди да срещнем висш извънземен разум, трябва да станем суперраса

Специалистите по търсене на извънземни цивилизации от центъра SETI считат, че пришълците надалеч не са дребни зелени човечета, както е признато да се счита.

Ръководителят на програмата по търсене на извънземни цивилизации Сет Шостак чака, че хората ще намерят извънземен живот в околните няколко десетки години.

Преди време стана известно, че не трябва да чакаме да открием свръхразвита цивилизация от вида, който виждаме в научната фантастика. Но колонии от микроби или софтуерно неразвити същества са напълно действителни.

Директорът на центъра SETI отбелязва, че в бъдеще има късмет също по този начин да срещнем не биологичен живот, а да вземем за пример цивилизация от роботи. Също по този начин неотдавна разбрахме, че има възможност биологичният живот на някои планети да е умрял или да се е трансформирал и да го е заменил изкуствен интелект.

Според Шостак човечеството по-скоро ще се научи да основава лични суперсъщества като господстващ на Земята тип, в сравнение с да се срещне с развъртян извънземен разсъдък. Това звучи много песимистично, когато го споделя най-известният изследовател на извънземен живот.

По-рано Шостак предсказа изгубването на Homo Sapiens към края на XXI век. Както написа ученият в своя блог, биолозите към този момент са тръгнали по пътя на Холивуд и се готвят за процеса на конвергентна еволюция – „ дизайнерски бебета “. Така човечеството ще съумее да размени себе си с „ деца на пришълци “ – същества, които повече наподобяват на извънземни и съответстващи на изискванията на живот на други планети и в Космоса.

Именно по този метод „ новото човечество “ ще успее да се „ запознае “ с извънземните цивилизации, счита ученият.

Според него съществуващите във Вселената форми на разсъдък от дълго време са минали през категорията на младите цивилизации, сходни на земната. Цивилизациите на пришълци по-скоро съставляват неестествен суперинтелект – „ синтетично обединяване на гениални достижения в обществените привички, науки, творчество и по този начин нататък “.

„ Отчитайки възрастта на Вселената, някои от тези чуждеродни мислещи машини може да са с милиони и даже милиарди години по-напреднали от нас “, цитира думите на Шостак изданието Express .

„ Някои цивилизации на пришълци може да са постигнали етап на суперинтелект чрез биологични усъвършенствани тела, само че ние подозираме, че множеството просто са минали на силициева форма на живот, а не са останали във въглеродната форма на живот “, прибавя ученият.

72-годишният академик чака сходни преобразувания и от земляните. След като човечеството сътвори първия същински изкуствен интелект, неговата еволюция ще протича по-бързо от тази на хората. Това ще разреши на земния разсъдък да излезе на ново равнище, счита специалистът.

„ Този развой се разпростира толкоз бързо, че наподобява неминуем фактът, че огромна част от интелекта в този момент във Вселената е конструиран, а не е роден “, отбелязва Шостак.

„ Подозираме, че доста извънземни цивилизации се развиват по постбиологичен път било благодарение на самоцифровизиране – сканиране на разсъдъка и пресъздаването му на компютър, било последователно заменяйки частите от мозъка със силициеви съставни елементи “, разяснява шефът на SETI.

„ Реалните извънземни могат да се отличават от нас по този начин, както ние се отличаваме от “, обобщи Шостак. И прибавя, че преди да се срещне с върховен извънземен разсъдък, самото човечество би трябвало в началото да стане суперраса.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР