Специалистите по планиране на НАТО актуализират програмата на САЩ за

...
Специалистите по планиране на НАТО актуализират програмата на САЩ за
Коментари Харесай

НАТО залага на ядрените си планове за F-35

Специалистите по обмисляне на НАТО актуализират програмата на Съединени американски щати за " шерване на нуклеарни оръжия ", с цел да отчетат множеството европейски съдружници, които възнамеряват да закупят изтребители F-35 , съобщи тази седмица шефът на нуклеарната политика на алианса.

 

Изтребителят от пето потомство на Lockheed Martin беше признат от голям брой съдружници на Съединени американски щати, в това число и от Германия, макар опасенията на Пентагона по отношение на програмата.

" Движим се бързо и гневно към модернизацията на F-35 и ги включваме в нашето обмисляне, в нашите учения и други сходни неща, когато тези качества бъдат въведени в употреба ", съобщи в сряда Джесика Кокс, шеф на дирекцията за нуклеарна политика на НАТО в Брюксел, и добави, че " до края на десетилетието множеството, в случай че не и всички наши съдружници, ще преминат " към F-35.

 

Кокс приказва по време на онлайн полемика, проведена от Центъра за въздържане на Алианса за усъвършенствани нуклеарни оръжия (ANWA DC), американски мозъчен концерн, съгласно Defense News .

Нейните забележки идват месец откакто Берлин съобщи, че Германия ще размени остарелите си изтребители " Торнадо " с F-35, като се ангажира да закупи до три дузини и категорично уточни задачата за шерване на нуклеарни оръжия като фактор за това решение.

 

 

Кокс съобщи, че други съдружници от НАТО, които сега експлоатират F-35, като Полша, Дания и Норвегия, може да бъдат помолени да поддържат задачи за шерване на нуклеарни оръжия в бъдеще, като добави, че НАТО " също ще има някои оперативни преимущества с F-35, защото ще има благоприятни условия за възстановяване на работата в мрежа и интеграцията на всички сили ".

Според оценки на английския мозъчен концерн " Чатъм хаус " с изключение на Германия, в Белгия, Нидерландия, Италия и Турция понастоящем се намират към 150 американски нуклеарни оръжия - основно гравитационни бомби B-61, предопределени за носене от по-малки изтребители-бомбардировачи като " Торнадо " или F-16.

 

 Неотдавна Финландия и Швеция показаха предпочитание да се причислят към НАТО, а при започване на февруари Хелзинки към този момент разгласи, че ще закупи към 60 самолета F-35. В отговор Русия съобщи, че ще бъде принудена да пренасочи част от войските си и нуклеарното си въздържане.

За първи път Съединени американски щати разполагат някои от нуклеарните си бомби в Европа през 60-те години на предишния век. Прекратяването на тази стратегия беше преди всичко в листата с претенции за сигурност, които Москва показа на Съединени американски щати и НАТО през декември 2021 година и които бяха отхвърлени през януари - месец преди ескалацията на военните дейности в Украйна.

 

Първоначално F-35 беше препоръчан като стопански ефикасен модулен план, който може да размени голям брой по-стари модели, намиращи се на въоръжение във военновъздушните сили, военноморските сили и морската пехота на Съединени американски щати. В реалност тя се трансформира в три разнообразни плана, чиято стойност за целия интервал на плана надвишава 1,7 трилиона $ - най-скъпата оръжейна стратегия в историята на Съединени американски щати.

В допълнение към цената, стелт изтребителят от пето потомство е обиден и от проблеми с експлоатационните характерности, заради което през февруари 2021 година новият шеф на щаба на USAF изиска изследване на различен аероплан.

Генерал Чарлз К. Браун младши съпостави F-35 с " висок клас " състезателен автомобил, Ferrari, който се кара единствено в неделя, и вместо това изиска оферти за " чист дизайн " на " 5-ти клас минус " работен аероплан. Множество американски издания дефинираха предлагането му като " безмълвно самопризнание ", че програмата за F-35 се е провалила.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР