Специалистите на Вашингтонския университет показаха, как може да се зареди

...
Специалистите на Вашингтонския университет показаха, как може да се зареди
Коментари Харесай

За първи път смартфон бе зареден с помощта на лазер от разстояние 4 метра

Специалистите на Вашингтонския университет демонстрираха, по какъв начин може да се зареди смарт телефон благодарение на лазер от другия завършек на помещението.
При тестванията, на корпуса на устройството е закрепена плоска батерия, към която е ориентиран лазерен лъч, излъчваш в близкия инфрачервен диапазон. От разстояние 4,3 метра лазерът обезпечава 2 W електрическа мощ и зарежда телефона също толкоз бързо, както и с потреблението на USB порт.

Източникът на лазерно лъчение автоматизирано разпознава готовността на смарт телефона за зареждане благодарение на стратегия, която генерира слаби ултразвукови сигнали, недостъпни за човешкото ухо. Използва се автоматизирана акустична система за локализация, която разрешава смарт телефонът да бъде оставен на всички места – да вземем за пример на масата, и да се зарежда по безжичен път.

Използва се и система за сигурност от четири спомагателни лазерни лъча, които изключват инфрачервения излъчвател, когато сигналът прекъсне – да вземем за пример, в случай че някой мине сред лазера и смарт телефона.

За разсейването на непотребната топлота от инфрачервения лазерен лъч се употребява дребен оребрен алуминиев нагревател, разсеяната топлота в който се употребява от дребен термогенератор, който дава в допълнение сила на батерията.

Учените пресметнаха, че тяхната система може да подава зарядна сила на повърхност 100 квадратни сантиметра от разстояние до 12 метра.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР