Специалистите на НАСА не успяват да решат компютърния проблем, който

...
Специалистите на НАСА не успяват да решат компютърния проблем, който
Коментари Харесай

НАСА не успява да поправи телескопа "Хъбъл"

Специалистите на НАСА не съумяват да решат компютърния проблем, който докара до прекъсването на галактическия телескоп " Хъбъл ", заяви изданието " Астронъми нау ".

Обсерваторията, която е в орбита, е изключена от 13 юни, когато компютърът от 80-те години, който управлява научните принадлежности, спря да работи. Инженерите на НАСА не могат да открият точната причина за повредата.

Повече от седмица специалистите на НАСА се пробват да решат казуса, само че несполучливо. Те не съумяват да превключат на аварийна памет на компютъра на " Хъбъл ".

От американската организация настояват, че самият телескоп и научната инсталация са изправни.

Телескопът " Хъбъл " беше изведен в орбита през 1990 година Напоследък обаче той дава от ден на ден сигнали, че е стар, макар поредицата от поправки, осъществявани от американските астронавти при галактически разходки по време на полетите на совалките на НАСА. Повредилият се компютър е конфигуриран по време на петия и финален ремонт на телескопа през 2009 година

НАСА се готви да изстреля в орбита през ноември наследника на " Хъбъл " - телескопа " Джеймс Уеб ". Конструиран в Съединени американски щати под управлението на НАСА, " Джеймс Уеб " включва принадлежности на Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация. Планирано е телескопът да бъде изстрелян в космоса с ракета " Ариана-5 " на компания " Арианаспейс " от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР