Специалисти от Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН)

...
Специалисти от Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН)
Коментари Харесай

Учени създадоха унищожаващ бактериите наноматериал

Специалисти от Сибирското поделение на Руската академия на науките (РАН) в Новосибирск сътвориха неповторим наноматериал, който има антибактериални свойства, заяви Лайф.

Учени в Института по неорганична химия в началото направили промени в наноструктура, свързани по-специално с ориентацията на частиците, и съумели да получат отвесна тенденция на пластинките наночастици при задоволително ниска температура.

Методът бил пробван върху близкия по градежа си графит шестоъгълен борен нитрид (h-BN). Полученият материал придобил няколко нови свойства, в това число антибактериално. Той бил предаден в Института по цитология и генетика, където върху него била сложена капка, съдържаща бактерии. След контакта с материала повече от половината от тях били унищожени.

"Предполагаме, че резултатът е обвързван с механично увреждане на клетъчните мембрани на бактериите при контакта с наночастиците - съобщи Татяна Фролова от РАН. - Острите върхове на тези частици могат да бъдат съпоставени с лезвиета на ножове. Колкото до многочислените приложения на новия материал, той ще може на първо място да се употребява като антибактериално покритие на медицински принадлежности. "

Учените имат намерение да изследват по-подробно процеса, обвързван с унищожаването на бактерии при допира на наноповърхности с тях. Това ще разреши да бъдат основани по-ефикасни антибактериални покрития.

Резултатите от проучването са оповестени в Nano Research.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР