Специалисти от Регионалния археологически музей в Пловдив успяха да направят

...
Специалисти от Регионалния археологически музей в Пловдив успяха да направят
Коментари Харесай

Плоската могила в Пловдив вече има геологически профил

Специалисти от Регионалния археологически музей в Пловдив съумяха да създадат геологически профил на Яса тепе, известно като Плоската могила в "Кършияка ". Така те извършиха правосъдното решение на Софийския административен съд, който удостовери прекъсването на градежа, съобщи БНТ2. Принудителната административна мярка бе наложена от районните инспектори на министерството на културата при тяхна инспекция на място.
Плоската могила попадна в медийното полезрение предходната година, когато археологът Росица Миткова сигнализира, че при градеж на постройка се унищожават скъпи артефакти от най-ранната история на Пловдив. Въпреки предписанията на контролните органи, притежателят на строителния обект продължи своята активност.

След последното правосъдно решение археолозите към този момент знаят какви са били геологичните пластове, само че не е ясно дали строителят ще бъде санкциониран за заличаване на част от културното завещание на града, разяснява шефът на археологическия музей Костадин Кисьов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР