Специалисти от НАСА откриха причината за топенето на антарктически ледове,

...
Специалисти от НАСА откриха причината за топенето на антарктически ледове,
Коментари Харесай

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове

Специалисти от НАСА откриха повода за топенето на антарктически ледове, заяви Лента.

По мнението им, загадъчният провинен може да е прикрит под ледовете парещ мантиен поток - издигащ се към повърхността стеснен сектор от земната тога.

Температурата на земната кора над него се повишава и в следствие ледниците се топят и се разрушават, откакто по тях са се появили цепнатини. Преди към 30 години учени от университета на Колорадо допуснаха, че под Земя Мари Бърд в Западна Антарктида има сходен мантиен поток, само че до неотдавна тази догадка не бе доказана.

Сега експертите от НАСА се убедили, че догатката на учените дава отговор на истината. Било изчислено какъв брой геотермална сила е нужна за извършващите се процеси в Земя Мари Бърд, в това число за тези, довели до появяването на съществуващите там подземни реки и езера.

Като сравнили теоретичния модел с данните, получени по време на антарктически експедиции, учените стигнали до извода, че под повърхността фактически има мантиен поток, който се е образувал преди 50-110 милиона години, т.е. преди появяването на ледената завивка на континента.

През октомври от ледника Пайн айлънд в Антарктида се откъсна айсберг, чиято повърхност надвишава 4 пъти тази на Манхатън. В сходство с прогнози, направени въз основа на сателитни фотоси на ледници, топенето на ледовете ще се форсира два-три пъти и това ще докара до повишаване на равнището на международния океан. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР