Специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН

...
Специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН
Коментари Харесай

Откриха рядък вид древно растение край Сливен

Специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките откриха рядко растение в землището на сливенското село Сотиря, предава БНР. Тракийският чеп (Аstracantha thracica) е едногодишно растение от семейство бобови, появило се в терциера, което значи, че е устояло като тип на последния ледников интервал.

Учените от института са знаели, че то съществува и са го търсили из България. Едно от доста дребното залежи е покрай Сливен.

След находката на античния растителен тип 300 дка в землището на село Сотиря ще бъдат оповестени за предпазена територия, която ще бъде вписана в Регистъра на предпазените територии. В границите на предпазената околност се не разрешават смяна в предназначението на земята, търсенето и изследването на подземни благосъстояния, внасянето на неместни растителни типове, пашата на домашни животни, визитата по време на разцвет.

В края на предходната година биолозите откриха различен изчезващ тип в землището на село Сотиря - растението арабска етионема. И двете растения са от Червената книга на България.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР