Специален въоръжен дрон с автономно управление е ловил“ и преследвал“

...
Специален въоръжен дрон с автономно управление е ловил“ и преследвал“
Коментари Харесай

Дронове са преследвали и атакували войски в Либия без човешки контрол

Специален въоръжен дрон с самостоятелно ръководство е „ ловил “ и „ преследвал “  човешки цели, без предизвестие по време на спора в Либия предходната година. Това разкрива отчет на Организация на обединените нации, оповестен за първи път от New Scientist тази седмица.
От информацията на излиза наяве дали е имало жертви, само че в случай че бъде доказано, това евентуално ще бъде първата записана гибел, осъществена от самостоятелен робот-убиец в историята
През март 2020 година атакуващ квадрокоптер Kargu-2, който организацията назовава „ летална самостоятелна оръжейна система “, бил ориентиран към оттеглящи се бойци и конвои на водени от либийската национална войска Халифа Хафтар по време на цивилен спор с либийските държавни сили. Този тип дронове, известни като „ разхождащи се муниции“, са вид квадрокоптер, оборудвани с камери и транспортират дребни взривни устройства. Оставени в зона за деяние, те разпознават цели и се гмуркат от въздуха, взривявайки се при удар.

Използването на летални апарати (наричани с общото наименование дронове) не е ново. До този миг обаче те бяха ръководени отдалечено от хора, намиращи се в команден център или транспортно средство в региона. За разлика от тях „ смъртоносните самостоятелни оръжейни системи били програмирани да нападат цели, без да изискват връзка сред оператора и боеприпасите “, се споделя в отчета на съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Либия. Дронът, който има функционалност и за самоизтребление и не може да бъде хванат, е бил „ доста ефикасен “ по време на въпросния спор. Той е влизал в разнообразни задачи, дружно с безпилотни бойни летателни апарати.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР