Специален празничен концерт изнесе съставът на Духов оркестър Пловдив с

...
Специален празничен концерт изнесе съставът на Духов оркестър Пловдив с
Коментари Харесай

Празничен концерт зарадва жителите на „Северен“ в Деня на Съ...

Специален празничен концерт изнесе съставът на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев на откритата сцена в парк „ Рибница “ в регион „ Северен “. Тържественото мероприятие бе във връзка 136-тата годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив.

Публиката се наслаждения на богатата стратегия от разнородни осъществявания на музикантите, включващи поп, рок, евъргрийни и класическа музика.

„ Уважаеми съграждани, в днешния празничен ден по случай 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бих желал да поздравя всички присъстващи с този прелестен концерт. Нека в Деня на Съединението се усещаме горди българи и изпълнени с позитивни страсти. Този ден е образец за поколенията, че би трябвало да бъдем дружно и по-единни от всеки път, с цел да продължаваме напред. Честит празник и прелестно слушане “, приветства жителите на старта на концерта кметът на регион „ Северен “ Стоян Алексиев.

Пловдивският духов оркестър е основан в далечната 1971 година В началото на своето битие репертоарът на оркестъра включва увертюри от български и международни опери, български национални песни, възрожденски песни и маршове. Създадена е традиция всяка събота и неделя оркестърът да изнася концерти за пловдивската общност в градската градина. Традиция, която към момента пловдивчани си спомнят.

През 80-те години оркестърът към този момент е към ГНС /Общината/. Освен обичайните съботно-неделни концерти, той стартира концертна активност в огромните предприятия и фабрики. Особено скъпа става самодейността за изнасяне на общообразователни концерти в пловдивските учебни заведения. Изключително прочувствени за учениците са тези концерти. Наред с тях оркестърът уголемява формите на представянето си и взе участие в голям брой национални прегледи на духовите оркестри, провеждани в огромните окръжни градове. Става лауреат на редица оценки от национални прегледи и състезания. Осъществява интернационалните турнета в Белгия, Германия и Италия. В репертоара му към този момент се включват арии от опери, съвременни пиеси от модерни български композитори и заглавия от международната модерна музика. Гост солисти стават бележити оперни и естрадни реализатори.

В началото на януари 2000 година Община Пловдив редуцира духовия оркестър и той към този момент не е общински. Участниците в пловдивския духов оркестър вземат решение, макар неналичието на прехрана от страна на Общината, да продължат многогодишната традиция и оркестърът продължава да съществува като частна групировка. Сегашният репертоар добавя обичайния от основаването му, като в него са включени модерни творби от разнообразни стилове в музиката. На концертите слушателите реагират бурно на осъществяванията на поп, рок музика, джаз и творби, присъстващи в репертоара на всеки първокласен оркестър. В редиците на пловдивския духов оркестър участници са професионални музиканти. Диригент на оркестъра е Николай Гешев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР