Спестената енергия се реализира на свободния пазар и се плаща

...
Спестената енергия се реализира на свободния пазар и се плаща
Коментари Харесай

Трябва да се намерят средства за всички кандидати за саниране, то наистина е безплатно, смята Жечо Станков

Спестената сила се осъществя на свободния пазар и се заплаща от прилежащите страни, уточни депутатът

Програмата за саниране следва да обхване всички, които са кандитатствали по нея. Това обясни бургаският народен представител от ГЕРБ от трибуната на Народното събрание. В четвъртък в парламента се състоя процедура по чуване на министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков . Повод за него станаха проблемите към новите процедури, свързани с енергийното възобновяване на жилищния сграден фонд в страната.

След чуването от името на ГЕРБ отношение изрази Жечо Станков, който е и някогашен зам.-министър на енергетиката в държавните управления „ Борисов “ 2 и 3. Според него днешният спор в Народното събрание е бил „ преместен от централната тематика , която вълнува хората, а тя е точно по какъв начин ще се реши казусът и по какъв начин ще продължи санирането на постройките , които би трябвало да бъдат санирани “. Станков подчертава върху неуредиците за хората, които са подали документи, само че са в аварийния лист.

„ От парламентарната група на ГЕРБ-СДС считаме, че днешната полемика само и единствено трябваше да се концентрира върху мисълта и дейностите – обрисуване на пътя, по който в идващите няколко дни и седмици да бъде ясно, че от страна на страната се поема явен финансов ангажимент и всичките над 2000 блока, които са в чакащите описи плюс тези, които не съумяха да си създадат енергийни паспорти заради липса на свободни компании за разработване на такива, ще получат своите средства за саниране в обозримото бъдеще . Г-н министър, дали това ще бъдат една, две или три години – аз съм сигурен, че хората чакаха към този момент задоволително , само че би трябвало да им се каже краен период и всеки да си знае по кое време ще пристигна неговият ред. Ако на първите 700 блока в чакащия лист е следващата година, то на по-следващите - по следващата година, и така нататък Но моето персонално мнение и на парламентарната група е, че в границите на идващите две-три години този лист би трябвало да бъде изпълнен напълно. В противоположен случай всички жители, подали тези документи, ще се питат за какво са ни изпратили тук, в тази зала, откакто не можем да решим техните проблеми “, сподели Жечо Станков.

„ Г-н министър, в случай че някой се опита да Ви изясни, че безвъзмезден обяд няма, напълно умерено може да им обясните, че към този момент финансираните над 2000 блока от първата стратегия са изплатени на държавния бюджет. И в случай че някой не е наясно по какъв начин се е случило това нещо, накратко ще ви обясня. От програмата със санираните над 2000 блока по време на държавните управления 2 и 3 на премиера Борисов се икономисват годишно към 1 млн. мегаватчаса. От ценовата разлика – контролирана цена за бита и свободна цена на енергийните пазари, единствено за последните две години инвестицията на страната в тези санирани блокове се изплати и тя бе платена от прилежащите страни като Турция, Румъния, Северна Македония и Сърбия ", добави бургаският народен представител. 

На ежечасна база се освобождавали близо 115 мегаватчаса (за продажба на свободния пазар - б.а.). Сметките на жителите със санирани здания паднали с сред 45 и 55%. 

„ С други думи, в случай че преди санирането едно домакинство е плащало 200 лв. сметка за ток, сега не заплаща повече от 100 . Тази сила, от която семействата към този момент не се нуждаят, държавната енергетика, която съставлява 80% от цялата енергетика, може да я насочи както към българския бизнес, по този начин и към чужбина, да получим доста по-добра цена и тези средства още веднъж посредством дивидентите влизат в държавния бюджет. Ние сме на мнение, че програмата би трябвало да продължи освен с инструментите, господин министър, които Ви изброих – Фонда за декарбонизация, който, отново моля, да го кръстим Фонд за саниране, с цел да е ясно и в бъдеще, че тези средства са за саниране; Модернизационния фонд; средства от държавния бюджет; Българската банка за развиване, която постоянно е подпомагала процеса в първите две етапи на санирането; средствата от уличното осветяване, които общините назад ще върнат във Фонда за декарбонизация и така нататък “, уточни Жечо Станков.

Регионалният министър Андрей Цеков изясни, че средствата все още надалеч не стигат за покриване на всички поръчки за саниране. Според Станков обаче в случай че се прибавят всички вероятни принадлежности за финансиране, „ дори има повече средства разполагаем, в сравнение с за в този момент нуждаещите се здания “.

„ И макар че първата част от програмата беше оплювана от политически сили, сега тези политически сили към този момент са подготвени тази стратегия да продължи. Въпреки че се изкарваха на напред във времето няколко блока, на които са им протекли покривите след дъжд, се вижда от приложенията, от кандидатстването на българските жители, че тази стратегия е задоволително устойчива и подобаваща за България, тя да продължи по метода, по който бе стартирана близо 10 години обратно. Няма човек в България, който да е срещу тази стратегия . Тя дори трябваше да бъде надградена с еднофамилните жилищни здания, които бяха също вкарани в Плана за възобновяване и резистентност на по-ранен стадий, само че действително видяно по една или друга причина отпаднаха ", добави Жечо Станков. 

Той моли районният министър да влезе в незабавни диалози с бъдещия министър председател Мария Габриел, както и с финансовия и енергийния министри, с цел да се намери метод за увеличение на средствата на програмата за саниране.

„ От страна на парламентарната група на ГЕРБ-СДС имате цялостната поддръжка. Ако е належащо, Народното събрание също ще вземе целево решение програмата по какъв начин да продължи, тъй че може да разчитате. Нашата задача е да решаваме проблемите на българските жители и ние сме наясно те какви са “, заключи Станков.

Преди това по време на чуването той изясни, че като депутат от Бургас не можел да изясни на два прилежащи блока, строени едновременно, за какво единият е класиран, а другият е в запасите.  Според Жечо Станков условието за енергийни обследвания е довело до основни проблеми, защото в страната нямало потенциал такива да се извършат за толкоз доста здания при толкоз малко време. 

Той акцентира, че програмата за саниране е най-успешната стратегия на държавните управления " Борисов " 2 и 3. Затова трябвало да се каже по какъв начин тя ще продължи безпроблемно, с цел да бъдат санирани всички здания. 

" Град Бургас подаде над 290 заявки. 29 блока ще бъдат санирани. 10% от хората са задоволени, за 90% от хората към този момент програмата наподобява като несбъдница . Ние в Народното събрание плюс вие от Министерски съвет сме хората, които би трябвало да потвърдим, че най-успешната стратегия, по която сега хората още веднъж се подредиха на опашка, дръзвам да настоявам - от тука до Бургас, са подготвени да изчакат да бъдат решени техните проблеми ", сподели още Станков. 

Министър Андрей Цеков изкоментира от своя страна, като се обърна към депутата от ГЕРБ: " Именно Бургас е образецът за това, че когато средствата са по-малко от потребностите, има неодобрение. Бургас доближи лимита си. Той усвои цялостния предел. Очевидно става въпрос за качествени планове. Ако го нямаше този предел, община Бургас евентуално щеше да усвои 200 милиона по програмата въз основата на качествени оценки на постройките, които са получени. И Вие сте прав. Остават в авариен лист все още 2178 здания, за които е нужен бюджет от 2,673 милиарда лева "

Регионалният министър изреди числата, свързани с рестриктивните мерки на финансите за санирането в границите на неговото ведомство. Той изрази подготвеност да спомага за нарастване на средствата, само че акцентира, че водеща страна в това следва да е Министерството на енергетиката. 

Съвсем скоро Народното събрание одобри държавния бюджет за 2024 година и финансовата стратегия е пределно ясна. Тя е написана на планово равнище и на този стадий в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството няма целеви средства за саниране, акцентира Андрей Цеков. 

" Разбира се, това е тематика, пред която държавното управление не би трябвало да си затваря очите и би трябвало да има ясна стратегия, която да разреши в идващите четири до пет години ние да довършим процеса на енергийно обновяване на амортизирания, остарелия сграден фонд, тъй че да не дискриминираме сред българските жители и да не се окаже, че едни са могли да имат достъп до инструментите за енергийно обновяване, а други са лишени от тази опция ", добави районният министър. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР