Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията

...
Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията
Коментари Харесай

Нинова: Има около 40 нерегистрирани фирми за събиране на вземания

Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските компании. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на въпрос от " Българска социалистическа партия за България " в границите на блицконтрола по отношение на стъпките за повишение на отбраната на българските консуматори.

" В България няма законодателна уредба на събирането на вземанията и това е голям проблем за доста хора в България, че нерегистрирани, незнайни, нелегитимиращи се компании вървят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията им с лихви, с такси, които не им се поставят. И този гнет продължава, а сега е свръхголям поради рецесиите, обедняването на хората и невъзможността някои от тях да си обслужват заемите ", сподели Нинова.

В Българска народна банка има регистрирани 17 колекторски компании, които могат да събират потребителски и банкови заеми, уточни тя. " Оттам нататък сега, най-малко от информацията, която се помъчихме да съберем, има към 40 компании в България, които нито лицензирани, нито регистрирани, нито потвърдили капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви компании вървят из страната и тормозят народа ", сподели Нинова. 

Тя пое ангажимент да предложи на Министерския съвет и ще внесе законопроект в Народното събрание да уредят този въпрос - дали с промени в Закона за отбрана на потребителите или с напълно нов закон. Нинова предизвести, че ще има отпор. Вчера на експертния съвет на ръководещата коалиция по тематиката един от специалистите е пресметнал, че това е интерес, който се движи сред 4 и 5 милиарда лв.. 

Нинова очерта още две тематики, които в най-скоро време ще слагат на вниманието на Народно събрание - за частните правосъдни реализатори и възможни ограничения против далавера на пазара и нерегламентирано повишение на цените. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР