Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията

...
Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията
Коментари Харесай

Има около 40 нерегистрирани фирми за събиране на вземания

Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските компании. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на въпрос от " Българска социалистическа партия за България " в границите на блицконтрола за стъпките за повишение на отбраната на българските консуматори. В България няма законодателна уредба на събирането на вземанията и това е голям проблем за доста хора - че нерегистрирани, незнайни, нелегитимиращи се компании вървят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията им с лихви, с такси, които не им се поставят, акцентира Нинова. И този гнет продължава, а сега е свръхголям поради рецесиите, обедняването на хората и невъзможността някои от тях да си обслужват заемите, добави тя.

В Българска народна банка има регистрирани 17 колекторски компании, които могат да събират потребителски и банкови заеми, уточни министърът. " Оттам нататък сега, най-малко от информацията, която се помъчихме да съберем, има към 40 компании в България, които нито лицензирани, нито регистрирани, нито потвърдили капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви компании вървят из страната и тормозят народа ", уточни още министърът на стопанската система. Тя пое ангажимент да предложи на Министерския съвет да внесе законопроект в Народното събрание и да се уреди този въпрос - дали с промени в Закона за отбрана на потребителите, или с напълно нов закон. Нинова предизвести, че ще има отпор. Вчера на експертния съвет на ръководещата коалиция по тематиката един от специалистите е пресметнал, че това е интерес, който се движи сред 4 и 5 милиарда лв..
И очерта още две тематики, които в най-скоро време ще слагат на вниманието на депутатите - за частните правосъдни реализатори и възможни ограничения против спекулата на пазара и нерегламентирано повишение на цените.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР