Спешно осигуряване на достъп до медицински храни на нуждаещите се

...
Спешно осигуряване на достъп до медицински храни на нуждаещите се
Коментари Харесай

Спешно осигуряване на достъп до медицински храни на нуждаещите се поискаха организации

Спешно обезпечаване на достъп до медицински храни на нуждаещите се пациенти желаеха неправителствени организации, лекари и родители.

От Национална мрежа за децата и съдружие „ Общност Мостове “, подкрепени от лекари, родители и представители на 24 цивилен организации, изпратиха писмо до президента, парламентарните групи и здравните управляващи, в което за подред път сигнализират за казуса.     

В момента голям брой храни за здравна приложимост не се поемат от Националната здравноосигурителна каса: това са храни за ентерално приложение, за редки болести, лекувани в домашни условия,  за приложимост по време на болнично лекуване на пациенти без клинична пътека. Това слага стотици хора в обстановка, в която разчитат само на лични или дарителски средства, с цел да си набират витално нужната им здравна храна. Поради икономическата преграда, има случаи на деца и младежи, умряли в резултат на недохранване. Хора, безусловно починали поради апетит. Проблемите са налице от над 11 години, а от подадените сигнали и молби досега няма резултат, означават от организациите.

Сред главните проблеми, заради които пациентите остават без здравна храна, са необятният набор диагнози, които водят до положение на неспособност за приемане на храна по нормалния метод, липса на кодове в регистъра на болесттите и потребност от актуализиране на листата с медицински храни, които се възстановяват от НЗОК. Дори за утвърдените в него болести все още липсва течна форма на храните, акцентират от организациите.

„ Грижата за храненето на пациентите е главно човешко право! Обръщаме внимание, че нуждата от обезпечаване на безвъзмезден достъп до храни за специфични медицински цели е ясно декларирана и от редица национални и европейски организации - България получи писма от Европейското сдружение по детска гастроентерология, хепатология и хранене и от Председателя на Комитета по хранене на Германското общество за педиатрична медицина и медицина за възрастни. Нещо повече, мнението на Българското сдружение по детска гастроентерология, хепатология и хранене изрично декларира, че с приложението на ентералните храни в действителност разноските на здравната система за обгрижването на децата понижава значително, защото навременната и вярната им приложимост предотвратява затрудненията при пациентите “, показват те.

В този подтекст организациите упорстват в незабавен порядък да бъде основан проект с ясни периоди и посочени виновни лица, който да обезпечи реимбурсирането на медицинските храни за лишените от това пациенти - деца и хора над 18 години, чието здравно положение постанова приложението на тези храни.

От там показват и съответни стъпки, с които да бъде обезпечено това, които по думите им са обсъждани досега в границите на Министерство на здравеопазването и необятен кръг лекари и медицински експерти.

Сред тях е основаването на механизъм, който разрешава прибавянето на код за малнутриция/ малдигестия към главната диагноза/ заболяване – според МКБ-10 това са кодовете Е43, Е44 и Е46.

Те желаят също по този начин да се актуализира описът на типовете медицински храни, които да бъдат добавени към Списъка с диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, както и да се изготви финансов план съгласно броя пациенти с потребност от медицински храни.

Организациите упорстват още при първа опция да се разгласи договаряне с компаниите производители за доставка на медицински храни, в това число течни форми, съгласно обновения лист, както и да стартира воденето и построяването на указател на пациентите в България, които имат потребност от специфична здравна храна.

„ Приветстваме оповестеното в общественото пространство желание на Министерството на здравеопазването да сътвори работна група с присъединяване на лекари и профилирани цивилен организации, която да работи за разрешаването на казуса “, споделят още от организациите и упорстват за изработването на явен проект със периоди и отговорници; писмени протоколи от съвещания и отчети за напредъка, които да бъдат налични за членовете на работната група и при промяна на кабинета, както и особено внимание от страна на парламентарните групи върху развиването на този проблем.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР