Спешно да се приеме Постановление на Министерския съвет за прилагане

...
Спешно да се приеме Постановление на Министерския съвет за прилагане
Коментари Харесай

Фирмите съкращават работници, ако няма компенсации

Спешно да се одобри Постановление на Министерския съвет за използване на гласуваните посредством Закона за държавния бюджет обезщетения на високите цени на тока  през четвъртото тримесечие на 2022 година,

с оглед приключването на 30 септември т.г. на периода на деяние на актуалното Постановление на Министерски съвет. За това упорстват от Асоциация на организациите на българските работодатели в писмо до премиера и министрите.

„ Евентуално закъснение на сходно решение ще докара до тежка ликвидна рецесия в голямата част от небитовите консуматори на ел. сила, с краен резултат – прекъсване на производства и редуциране на работни места.

На фона на продължаващите серия от рецесии, българският бизнес не е в положение да понесе следващ ценови удар.

Припомняме, че в групата на небитовите консуматори, с изключение на предприятията, са и всички публични институции – лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, музеи, театри, общински администрации и така нататък “, показват от бизнеса.

Те упорстват още в изготвяния сега план на Държавен бюджет за 2023 година да бъдат планувани средства за продължение на програмата за компенсиране на небитовите консуматори на ел. сила и след 1 януари 2023 година,  като се приготвят промени в Закона, с цел да може да се употребяват като източник, наред с БЕХ, и непредвидените облаги при електропроизводството и в частния бранш.

„ Обръщаме внимание, че обезщетенията не са „ помощи “, а връщане на надвзетото от предприятията, в следствие от изкривения пазар. АОБР, чиито членове основават 86% от БДС и дават работа на 82% от наетите в България, няма да се поколебае да употребява всички законни средства, с цел да се опълчи на преустановяване или закъснение на програмата за компенсиране. Тя не употребява средства от Държавния бюджет, а нейното преустановяване или утежняване на изискванията би обрекло голяма част от българските предприятия! “, написа още в писмото.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР