Спешно да бъде приет от парламента Закон за розите, който

...
Спешно да бъде приет от парламента Закон за розите, който
Коментари Харесай

Заради протеста: Пишат Закон за розите, подпомагат спешно производители

Спешно да бъде признат от Народното събрание Закон за розите, който да подсигурява качеството на приетото в целия свят българско розово масло. Нормативната уредба няма да повлияе върху изкупната цена, само че ще предотврати дейности на хитри притежатели на дестилерии, които за по-висока облага, внасят на ниска цена и некачествено масло от Турция, Тунис и Иран, смесват го с българско и му лепят родни етикети, продавайки го като българско на Запад, написа „ Монитор “.

„ Ясно би трябвало да разграничим белите дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се одобри този закон. Дестилериите употребяват думата „ българско”, сподели в границите на незабавна среща с розопропроизводители и кметове на обитаеми места от Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

На срещата участваха и кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, както и кметовете на обитаемоте места, чиито поданици се подвигнаха на протести от петък. По думите на министъра стартират инспекции в дестилериите дали употребяват първокласен български гюл за производството на розово масло. „ Сформирам едно звено, което да ревизира, както млечните артикули, по този начин и розовото масло. Ние ще влезем в тези дестилерии. Казвайки „ българско”, е значимо какъв цвят са изкупили, каква суровина е заприходена и по какъв метод това се употребява като мотив маслото да бъде „ българско”, посочи Порожанов.

Розопроизводителите от района втори ден блокираха пътища и изсипваха чували с набрания розов цвят от маслодайната роза „ Дамасцена” в символ на митинг против ниските изкупни цени на гюла. Ако допреди две години цената на кг розов цвят е била изкупувана за към 5-7 лв., а предходната е била към 4-5 лв., то тази година има срив. Прекупвачи са дефинирали цени от 1,80 лв. до 2,50 лв. за кг розов цвят, като в петък сутринта изненадващо са спрели да изкупуват набраните количества. В същото време, поради високите цени от предишните години, мнозина поданици на карловските села са нараснали площите си с „ Дамасцена”, като не всички от тях са регистрирани аграрни производители.

„ Държавата няма по какъв начин да пристигна и да изкупи розов цвят. И без митинг на пътищата, щях да дойда. Със закона за розата ще предприемем дейности против дестилериите, които компрометират българското розово масло. Много е значимо законът да регламентира връзките от разсада до изкупуващите дестилерии. Законът би основал рамка, само че няма по какъв начин да се намеси в изкупните цени. Но балонът се спука”, сподели министър Порожанов пред кметовете и розопроизводителите.

По думите на министъра в последните две години има повишаване на производството на гюл с по 10 %. В момента се преработват над 400 000 декара розови насаждения у нас. Тази година създаденият розов цвят е за над 3 000 тона розово масло, а действително България създава двойно повече. Причината е точно внасяното некачествено масло с добавки от Турция и Иран. Министър Порожанов даде обещание на хората в най-кратки периоди страната да подкрепи розопроизводителите с програмата „ де минимис”, която финансова помощ обаче ще засегне единствено записаните производители.

Новият закон за розата би трябвало да контролира и посадъчният материал, който да бъде единствено от маслодайната роза „ Дамасцена”, каквито насаждения в карловско е имало и преди десетки години. Законът би трябвало да посочи, че единствено българско розово масло, създадено от роден гюл, ще носи етикет „ Произведено в България”. „ Розопроизводителите желаеме крути ограничения против тези мошеници, които влагат непозната продукция и я преписват за българска”, бе безапелационен и производителят от село Васил Левски Рустем Мурад.

За писането на Закон за розата настоя и кметът на село Розино Ангел Шаламанов. Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова връчи отворено писмо на министър Порожанов, в което се желае надзор и защитна държавна политика за българската маслодайна роза.

„ Проблемът е, че от 3-4 години цената на розата се качи доста. Има свръхпроизводство и казусът е, че страната не картотекира в точния момент земите с розови насаждения. Най-добрата роза е в Карлово, а в този момент взеха да отглеждат и в Добрич, и в полето край Пловдив. Ние сме си отговорни, тъй като замърсихме сорта”, сподели на срещата кметът на село Певците Богдан Богданов. Христо Недялков от село Климент пък попита представителят на компания „ Българска роза” дали има залежала стока от минали години и получи одобрителен отговор.

„ Всеки един от производителите би трябвало да знае, че би трябвало да излезе на ярко, да се записва, да заплаща осигуровки, само че и да получава субсидии”, сподели още Порожанов. Той предложения на среща в неделя в 11 часа в Министерство на земеделието и храните в София розопроизводителите от карловско, кметовете на обитаемоте места, изкупвачи и представители на дестилерии. На срещата ще бъде разисквано какво може стремително да се направи, с цел да спрат митингите. Това значи, че ще се проучат изкупвачите какви количества могат да вземат и на какви цени.

Българско розово масло се изнася най-вече за козметични колоси във Франция, Китай, които, поради влаганите некачествени съставки, са намалили тази година цените.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР