Спешният център в Сандански има остра нужда от нова линейка,

...
Спешният център в Сандански има остра нужда от нова линейка,
Коментари Харесай

Криза за линейки в ЦСМП - Сандански, само две обслужват 67 населени места

Спешният център в Сандански има остра потребност от нова кола за спешна помощ, наличните постоянно аварират и обстановката става все по-трудна, с действителен риск за пациенти и медици, съобщи Българска национална телевизия.

67 обитаеми места и близо 37 000 души обслужва филиала за Спешна здравна помощ в Сандански. Това демонстрират данните на Здравното министерство, а съгласно ведомството има 5 налични незабавни коли за спешна помощ. Според медиците обаче те са две.

„ Много постоянно последните години се е случвало колите за спешна помощ да бъдат викани по неотложност на адрес и по средата на пътя да закъсат. Налага се водачите в придвижване да ги ремонтират, до момента в който има пациенти откъм гърба. Покривът тече. Налагало се е да държим кофа, с която да събираме водата. Беше през декември, при ПТП с повече от един потърпевш ние взехме жена с гръдна контузия и не можахме да й сложим абокат, тъй като над нея течеше мръсна вода “, съобщи Валентина Джавалекова, старша сестра в Спешния център.

„ Има и друга обстановка – в случай че едната кола за спешна помощ замине да кара пациент в София, другата остава единствена за целия регион. И в случай че тръгне за някое от селата, които не са толкоз близки, остава единствено един диспечер в центъра “, добави тя.

„ По документи имаме 5 коли за спешна помощ, на процедура работещите са 2, най-често едната е в ремонт. Не знам кой е измислил този закон, че на една кола за спешна помощ маслото би трябвало да се сменя на 50 000 км. Кажете ми на коя кола маслото се сменя по този начин? Ето фактури – имам промяна на 86 000 км., идната би трябвало да е на 146 000 км. В момента е на 122 000 км. Масло сме доливали над 10 пъти, само че като не се сменя филтъра, все едно вършим инжекция с една и съща спринцовка “, сподели Стоян Грозданов, старши водач и парамедик.

„ Многократно имаме случаи да не можеш да достигнеш до адрес поради повреда на колата за спешна помощ. Писали сме доста пъти до министъра. Въпросната високопроходима кола за спешна помощ към този момент втора година се намира в сервиз в Благоевград, води ни се единствено по документи “, изясни Георги Бакалов, водач – парамедик.

Той описа още за безчет сериозни обстановки, в които екипът потегля с елементарна кола за спешна помощ, продължава с вериги докъдето може да стигне тя, а след това потегля пешком към адреса, само че който чака пациент.

За различен проблем показа доктор Анил Балаяти, По думите му колите за спешна помощ на Спешния център се употребяват доста постоянно и от болничното заведение в Сандански за превозване на пациенти към София, през което време незабавните медици не могат да ги употребяват при повиквания.

В позиция на Министерство на здравеопазването се показва, че са направени няколко публични поръчки и 37 коли за спешна помощ се чакат при започване на месец март, измежду които и една високопроходима.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР