Спешният телефон може да застраши националната сигурност, твърдят от МВРМВР

...
Спешният телефон може да застраши националната сигурност, твърдят от МВРМВР
Коментари Харесай

МВР дава 7 милиона лева за спасяване на тел. 112

Спешният телефон може да заплаши националната сигурност, настояват от Министерство на вътрешните работи


Министерство на вътрешните работи разгласи нова социална поръчка, с която да бъде избавена Националната система за незабавни повиквания. От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки миг може да спре.

Обществената поръчка “Възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и обезпечаване на техническа поддръжка ” е за 7 милиона лв. без Данък добавена стойност. През юни т. година тя бе за 13 милиона лв., само че след месец бе спряна поради механически нередности. Преди това пък някогашният Министерство на вътрешните работи началник Румяна Бъчварова имаше проекти да построи напълно нова система против 50 милиона лв., само че това не се случи.

В новата поръчка е заложено да се възвърне естествената работа на тел. 112, да се достави и вкара в употреба ново хардуерно съоръжение, както и отчасти да се подмени сериозно амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за незабавни повиквания до последна версия и обезпечаване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като оптимално допустимото време за нефункциониране на услугата да е 52 минути за 365 следващи дни. Най-вероятно с новия програмен продукт хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до тел. 112 с SMS.

В претекстовете за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени съществени функционалности и това слага в риск живота и здравето на жителите, изпаднали в неволя. “В случаите на естествени бедствия, терористични закани или други спешни обстановки, това е опасност и за националната сигурност на страната ни ”, настояват от Министерство на вътрешните работи в документите към обявлението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР