Спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества на Държавната консолидационна

...
Спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества на Държавната консолидационна
Коментари Харесай

ДКК с нов шеф, рокади във ВМЗ Сопот и Кинтекс

Спешни ограничения за излекуване на дъщерните сдружения на Държавната консолидационна компания (ДКК) бяха признати на съвещание на Съвета на шефовете, оповестиха от сдружението. От там напомнят, че от тази седмица има трима нови членове в груповия орган, a за последователност болшинството от четири гласа е на членовете, назначени от предходния министър на стопанската система и промишлеността.

За изпълнителен шеф на ДКК е определен адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на шефовете. Мнозинството взе решение, че е нужен повсеместен разбор на ситуацията в компанията. За да бъде изработен той в къси периоди и изцяло обективно, се взе решение процесите да бъдат оперативно ръководени от новоизбран член в управителния орган. Опитът на Смиляна Нитова да блокира вписването на нови членове в Съвета на шефовете посредством поредност от тъжби, макар че принципалът бе спазил всички законови условия, също бе обсъждано на съвещанието.
Старото и новото управление в ДКК ще работят за последователност и разширение на експертността в дъщерните сдружения. Именно за надграждане и по-бърз разбор на действителното положение при кадровите промени в " Кинтекс " и НИТИ Казанлък са непокътнати членове на досегашните им управителни органи, показват от ДКК.

Съветът на ДКК установи законово нарушаване във действието нa " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД. Досега Съветът на шефовете е бил от трима души, a законът изисква да са най-малко пет. За да се в профил този пропуск за нови членове са подадени за регистриране Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Кънев има опит във финансовото обмисляне и осъществяване, включително е бил управител бюджетиране и ценообразуване в Централното ръководство на Крайслер, Канада. Николай Николов е правист с повече от 30-годишен стаж. В предишното Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, има опит във военно-промишления бранш. Тома Цилев също е с юридическо обучение със стаж в разнообразни институции.

В управлението на " ВМЗ " се връща и Иван Стоенчев. Основен претекст е влизането в ръководството на завода на човек, който познава в елементи активността, има нужния опит и може да върне високите равнища на произвеждане в най-кратки периоди. Стоенчев пое управлението на " ВМЗ " при започване на 2022 година и макар освобождението му през юни бе реализирана облага от 48 млн. лева за полугодието, показват от ДКК.
Съветът на шефовете на ДКК е взел решение да направи промени и в управлението на " Кинтекс " ЕАД. Основен претекст за това е безпокойството от влизането на проверяващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните демонстрират, че директно преди този момент са платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение. Всички обстоятелства и условия следва да бъдат конкретизирани, само че с цел да се направи справедлив разбор на положението му, е взето решение да се включат нови специалисти в управлението. Единственият член на Съвета на шефовете, който е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания, остава в управлението на " Кинтекс ". Това е Пламен Пешев, който е дълготраен чиновник на сдружението с над 30-годишпен стаж. За нови членове са препоръчани Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев, написа още в известието.

Предвид обстановката с финансовите преводи на " Кинтекс " за управителния орган на сдружението е подаден Милен Николов, който е инспектор, заемал разнообразни позиции в Сметната палата на Република България. Станислава Георгиева е дееспособен правист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски връзки ще укрепи главната активност на " Кинтекс " по договаряния с задгранични сътрудници. Николай Станчев има експертиза в ръководството на индустриални процеси и е с дълготраен стаж в разнообразни предприятия и институции свързани с военно-промишления комплекс на България.

Продължава анализът на положението и на другите дъщерни сдружения на ДКК. Приоритетно се вземат ограничения за излекуване на предприятията от военно-промишления комплекс, в които работят хиляди хора и са структуроопределящи за стопанската система ни./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР