Спешна среща с областния управител на област Варна поиска Елеонора

...
Спешна среща с областния управител на област Варна поиска Елеонора
Коментари Харесай

Новата сграда на Варненската математическа гимназия отново на вниманието на държавата и на местната власт 

Спешна среща с регионалния шеф на област Варна изиска Елеонора Павлова - шеф на МГ " Д-р Петър Берон “, с цел да върне внимание както на страната, по този начин и на локалната власт към тематиката за построяването на нова постройка за едно от най-елитните учебни заведения в България - Варненската математическа гимназия. 

Поводът за срещата е събитието, че остават по-малко от 4 месеца до приключване периода на Договор № 4193 от 25 март 2019 година, с който Областна администрация – Варна дава на общината безплатно в благосъстоятелност аграрен парцел с повърхност 14164 кв.м. за създаване на общинска постройка за реализиране на просветителни действия от Математическата гимназия. Съгласно т.8 от цитирания контракт, при нереализиране на плануваните мероприятия в период от 5 години от придобиването на парцела, Община Варна е длъжна да трансферира собствеността му назад на страната.

Притесненията на управлението на МГ са изцяло основателни предвид на това, че през оставащите по-малко от 4 месеца до приключване на контракта не е допустимо да се изпълнят всички клаузи на контракта.

Професор Андрияна Андреева ще изиска неотложно от кмета на Община Варна и от ръководителя на Оценка за съвместимост – Варна публична информация за всички подхванати до сегашния миг дейности, свързани с контракта за създаване на нова общинска постройка за МГ. Това се прави предвид на опцията 5 годишният период за капиталовите планове на Община Варна да бъде продължен или отстранен с решение на Министерски съвет. Това обаче е процедура, която следва да бъде инициирана от стимулирано искане на Общински съвет – Варна и от Кмета на общината.

Все отново тематиката за построяването на нова независима постройка на МГ " Д-р П. Берон “ е в общественото пространство от години. Многобройни са обещанията свързани с нова независима постройка на МГ, които политици, министри и общественици заявиха както пред учителите и възпитаниците на гимназията, по този начин и в общественото пространство. 

За идеята – нова постройка на МГ се включиха извънредно интензивно и Фондация МГ “Д-р Петър Берон ". Това са някогашни ученици на гимназията, които подкрепят финансово развиването и благоденствието на своето учебно заведение, обезпечават благоприятни условия на учениците да вземат участие в интернационалните надпревари, да учат във високотехнологична среда и да се развиват в определените от тях посоки. Именно те осигуриха набирането на средства за основаването на Идеен план за построяването на новия математически кампус. През лятото на тази година варненската общност получи опция посредством медиите да се запознае с Идейния план на това учебно заведение от 21 век, създаден от австрийска архитектурна компания. Видяхме планови решения на модерна, високотехнологична среда с съвременна визия. Учебно заведение, което дава отговор на всички модерни условия за броя, размера и разположението на класните стаи, многофункционалните кабинети и общите пространства. 

Едва по-късно събитие Община Варна предприе съответни дейности по Процедура за възлагане на техническото планиране на нова постройка на МГ и съгласно изявления в медиите, обезпечи за нея близо 800 000 лв.. В края на м. Септември тази процедура завърши. Срокът за планиране на абстрактен план е до 45 календарни дни, а на техническия план до 60 календарни дни. Известен е и изпълнителят - австрийското архитектурно студио Riegler Riewe.от Грац, Австрия.

Без всякакво подозрение, даже и след сполучливо привършване на тази процедура, срокът на Договор № 4193 ще изтече след по-малко от 4 месеца. 

Именно по тази причина професор Андрияна Андреева, която утвърждава в своята работа модела на работещо партньорство сред страната и общините, ще чака своевременен отговор от локалната власт, с цел да се подхващат всички нужни дейности пред Министерски съвет.

Преподавателите и възпитаниците на Варненската математическа гимназия, които разнасят славата на Варна и България на всички места по света, заслужават своето независимо, съвременно, високотехнологично учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР