Спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков преди

...
Спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков преди
Коментари Харесай

Огромен скандал с машинно гласуване часове преди изборите, ГЕРБ и ДПС искат оставката на зам. министър

Спешен председателски съвет свика ръководителят на Народното събрание Росен Желязков преди минути, тъкмо преди да стартира изключителното съвещание на депутатите.
Прочетете още
Причината е отчет от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), в който се разказва по какъв начин камери в Министерството на електронното ръководство са хванали Стойнов да записва на телефона си и трансферира на флаш-памет процеса по генериране на код, който е бил приключил два дни преди този момент.

" Току що излязох от председателски съвет в Народното събрание. Зам.-министър от квотата на ППДБ е направил посягане над кода на машините за гласоподаване ", написа преди минути водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов във фейсбук.

Арест за зам.- министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов желаеха от Има Такъв Народ. 

ЦИК би трябвало да даде повече информация за проблема, а ДАНС - какъв брой машини са показани в регионалните управи. ГЕРБ ще изчакат срещата и се надяват най-малко на нея Българска социалистическа партия и ПП-ДБ да изпратят хора. " Не е политическа заигравка. Преживяли сме Костинброд. Ако повторно има подправяне, или машинен Костинброд, това не са демократични полезности ", съобщи Десислава Атанасова, която е ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. На срещата е поканена и Мария Габриел, която сега е и.д. министър председател поради визитата на Николай Денков в Брюксел. Президентската институция също е осведомена.

" Председателят на Народно събрание е известен от ДАНС, че зам.-министър е правил снимане с телефона си и по-късно трансферирал на флаш памет процеса по генириране на код. Тя напомни, че в Изборния кодекс бяха въведени два типа засвидетелствуване на софтуера на машините. Единият кеш код е у всички партии, Смартматик и други И вторият, който е скришен и е ключ към софтуера, се генерира в МЕУ и се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира. Зам. министърът обаче подрежда още веднъж да бъде генериран този код и си записва целия развой на личния телефон. Това е голям скандал, съобщи Атансова.

Според нея поради този скандал всеки, който има интерес да апелира резултатите, би го направил. " Не знаем тези два кода в какъв брой машини са наляти и дали кодът е публикуван в цялата страна. Има възможност са бъдат касирани изборите ", счита тя. Атанасова се надява ПП-ДБ да се разграничат от този човек. " Това е освен нарушаване изборния развой, само че и пробив в националната сигурност, в случай че се е случило по този метод ", сподели тя.

" Очакваме ПП-ДБ незабавно да се разграничи от този министър. Някой желае да открадне изборите в България. Този зам.-министър незабавно би трябвало да бъде освободен, както и министърът ", съобщи Делян Пеевски

Или унищожаване на машините, или анулация на вота на 29 октомври. Това съгласно съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски е изходът след скандалните разкрития на ДАНС за зам.-министъра на електронното ръководство. 

" Това, което се случва, е нечувано в българската история. Ако не се откри решение машините да отпаднат, изборите би трябвало да бъдат касирани на всички места ", разяснява той в парламентарните коридори минути откакто абсурдът избухна. Според него, в случай че не се откри решение машините да бъдат отстранени, изборите ще бъдат безусловно опорочени. Той се ядоса, че в този момент " някой има двамата кода и може да направи една огромна ала-бала в страната ".

" Очакваме ПП-ДБ незабавно да се разграничи от него. Някой желае да открадне изборите в България. Този зам.-министър незабавно би трябвало да бъде освободен, както и министърът ", добави Пеевски. А на въпрос по кое време търпението на Движение за права и свободи ще се изчерпи и ще спрат да поддържат кабинета, той бе безапелационен: " Ако не се разграничат от това, търпението ни ще свърши ".

 Пеевски отхвърли, че с отпадането на машините ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъдат облагодетелствани. Според него и в общини на Движението се гласувало с машини и те нямали проблем с това. Процесът обаче би трябвало да е почтен за всички, това очевидно в този момент няма да е по този начин, счита той.                                                                                                                                                                              
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР