Спелта е пшеничена култура, позната още от Древността, отпреди 8

...
Спелта е пшеничена култура, позната още от Древността, отпреди 8
Коментари Харесай

Спелта и нейните ползи за здравето

Спелта е пшеничена просвета, позната още от Древността, отпреди 8 хиляди години. Днес се приема за по-здравословна опция на пшеницата, защото съдържа по-големи количества протеини, фибри, минерали и витамини.

Брашното от спелта се употребява за разнообразни печива, като текстурата на хляба от брашно от спелта да вземем за пример е доста по-гъста и наситена спрямо обичайните пшеничени печива.

Какви хранителни субстанции съдържа спелтата?

Тя е богата на здравословни въглехидрати, фибри, растителни протеини. В състава ѝ се съдържат още значими съединения и детайли като желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6, фолиева киселина.

За какво е потребна спелтата?

Подобрява храносмилането

Високото наличие на фибри в спелтата улеснява храносмилането. Диетичните фибри оказват помощ на червата в обработката на питателните субстанции. Те контролират запека и диарията, синдрома на раздразнените вътрешности, подуването, газовете, гаденето. Спелтата е подобаваща за облекчение на язви.

Понижава холестерола

Богатото наличие на влакнини в състава на спелтата оказва помощ за управление равнищата на неприятния холестерол в кръвта и предотвратяването на образуването на плаки по съдовете.

Подобрява кръвообращението

Високите равнища на желязо и мед в спелтата в композиция подтикват транспортната функционалност на кръвоносните съдове. Освен това желязото способства и за по-качествения превоз на хемоглобина, което е от голяма важност за положителното зареждане на всички тъкани и органи с О2.

Регулира хормоните

Ниацинът (витамин В3) играе основна роля при функционалността на надбъбречните жлези. Ендокринната система е извънредно сензитивна към недостига на ниацин. Неговият дефицит въздейства отрицателно върху цялостния хормонален баланс.

Подобрява здравето на костите

Спелтата съдържа главния набор от минерали, значими за костите и костната компактност. Приемът на всички тях е от огромно значение за предварителната защита на остеопороза и други болести, свързани с костната система.

Насърчава растежа и деленето на клетките

Високите равнища на фосфор и протеини в спелтата подтикват верния напредък и разделяне на клетките, както и развиването на значими за организма тъкани – тези, изграждащи кръвоносните съдове, мускулите, костите и органите.

Фосфорът играе значима роля в построяването и деленето на ДНК, което е от голяма важност за регенерирането на тъканите.

Повишава имунитета

Тиаминът (витамин В1) усъвършенства доста работата на имунната система и подтиква защитните механизми на тялото като в същото време облекчава психическия и физическия стрес.

Контролира диабета

Обикновените захари са рискови за диабетиците, само че въглехидратите в спелтата са измежду потребните такива, защото се разграждат постепенно и не провокират внезапни скокове в кръвната захар. Наличието на огромни количества фибри спомага за вярното им метаболизиране и също управлява равнищата на инсулина и глюкозата в кръвта. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР