Спелеологът Атанас Русев публикува в социалните мрежи кадри от изворната

...
Спелеологът Атанас Русев публикува в социалните мрежи кадри от изворната
Коментари Харесай

Води от Витоша ще пълнят язовир "Студена"

Спелеологът Атанас Русев разгласява в обществените мрежи фрагменти от изворната вода, бликаща от пещерата „ Попов извор “ над Перник.

Според него, водата от тази пещера към този момент постъпва в язовир „ Студена “, а водата е питейна.

Той споделя още, че водата е към 5000 куб. м и за към 2 ч. минава през прокопания канал и постъпва в язовира.

Може ли водата, идваща от Витоша, да се влива в бент. Студена? На този въпрос отговори в „ Тази заран “ хидрологът от Национален институт по метеорология и хидрология доцент Ирена Илчева. По думите ѝ с изключение на „ Попов извор “, в региона има доста други карстови източници и даде образец с „ Врелото “ край Боснек.

„ Тези извори са свързани с качеството на преваляванията и нормално са обект на водоснабдяване. Обемът им не е доста, чакаме най-много водите от Витоша, които ще дойдат пролетта. В момента бент. „ Студена “ се цялостни от личен водосбор, както и от каналите „ Владайски “ и „ Палакалийски “, като водните запаси на Витоша са обхванати от водоснабдителни мрежи посредством водохващания “, изясни Илчева.

Хидроинженерът разясни, че би трябвало да има по-голям надзор върху източниците, които зареждат язовира.

„ Това са системите за мониторинг и ранно предизвестие, които би трябвало да бъдат построени. Национален институт по метеорология и хидрология има създадени индикаторни системи при засушаване на национално равнище, които сега се развиват. Трябва да се наблюдават преваляванията, засушаването, което оказва въздействие върху водните запаси “, сподели специалистът и добави, че такава система работи и сега, като всеки има достъп до нея посредством уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Проф. Илчева съобщи, че желаят в системата да се включат и равнищата язовирите.

За задачата е нужен мониторинг на водните запаси и създаване. Тя изясни, че на уеб страницата на Института се качва информация за положението на питейните водоизточници и се осведомят институциите за притока и запасите на вода.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР