Спекулация е твърдението, че заради Чирен“ цената на газа у

...
Спекулация е твърдението, че заради Чирен“ цената на газа у
Коментари Харесай

Икономист: Радев да каже защо плаши с вето санкции срещу Москва

Спекулация е изказванието, че поради „ Чирен “ цената на газа у нас е висока, разгласи икономистът Евгени Кънев пред. „ В момента газът, който продава „ Булгаргаз “ на нашите консуматори е с няколко десетки % над този, който е в международните тържища. Сигурно има подобен съставен елемент –  „ Чирен “, само че въпросът е за какво не купуваме от интернационалните пазари евтиния газ, а би трябвало да пренасяме скъпия газ към потребителите тъкмо през зимата “, разяснява специалистът.
Той дефинира като нечиста сделка и изказванието, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “ сме купували с 30% по-скъп газ, защото цената няма с какво да се съпостави. „ Взимат се интервали, които са отминали и надлежно се вършат някакви междинни цени, само че ние знаем че тъкмо в този интервал имаше изключително висок взрив на цената. За да съпоставяме, би трябвало да знаем в действителност каква е била съветската цена, изчислена към датата на доставка първо и повторно да сметнем какво би ни коствало да работим с рубли, защото има два нови медиатора в Русия – на борсата и на банката “, посочи икономистът. Според Кънев в бъдеще страната ни може да е самостоятелна от съветското нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ посредством на подписаните в края на предходната година контракти с американската компания „ Уестингхаус “ и френската „ Фраматом “.

„ Какъв е казусът с тези наказания, в случай че Чехия и Словакия също имат такива реактори, а те не заплашват с несъгласие “. Така икономистът разяснява изказването на президента Румен Радев, че ще наложи несъгласие на идващия пакет наказания за Русия, ако засягат нуклеарната енергетика и прикани президентът да излезе и да изясни какви са претекстовете му за сходен ход. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР