Спекулативно е твърдението за загуба на средства или финансова щета

...
Спекулативно е твърдението за загуба на средства или финансова щета
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Спекулират с финансовата щета за АМ Струма, в този програмен период пари вече няма

" Спекулативно е изказванието за загуба на средства или финансова вреда за сметка на България ". Това сподели пред досегашният министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов. Той разяснява тематиката по отношение на появилите се догатки, че поради акт от последните дни на остарелия кабинет може да се попречва доизграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.
Според него писмо на Европейската комисия от 27юли ясно е посочило, че неговата теза е вярната в разногласието му с някогашния министър на районното развиване Гроздан Караджов.

" Че би трябвало да се създадат равностойни други възможности на трасетата и че с цел да може да се довърши тази автомагистрала с европейско финансиране, значи да се извърши европейското законодателство, да се оценят всички други възможности и да няма нарушаване на екологичното законодателство. "

Борислав Сандов аргументира това, че е чакал писмото от Европейска комисия, с цел да издаде съответните актове " в 12 без 5 ", по този начин: " За да имам гаранция, че това не е някакво персонално мое въжделение или изказване. Щеше да бъде показано, че е моя персонална оценка по въпроса. " Пари за Автомагистрала " Струма " в този програмен интервал към този момент няма, акцентира Сандов и добави, че те са били ориентирани към автомагистрала " Европа ", която свързва София с Калотина.

" Пари, които ще се изгубят, няма. На процедура биха се изгубили единствено в случай че не се извършва екологичното законодателство на Европейски Съюз и на България. "

Гроздан Караджов упорствал да се извърши решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, за което самата Европейска комисия има доста отрицателно мнение, посочи Борислав Сандов.

" Решението, което се опитваха да прокарат Министерство на регионалното развитие, беше да предположим авансово къде да минава трасето на Автомагистрала " Струма ", което е в противоречие с предписанията на Европейската комисия и в противоречие с решение на предходния длъжностен кабинет. "

" Загубеното време е от декември до момента. Така и не започнаха АПИ да построяват другите възможности, да създадат идейните трасета и да възложат основаването на оценка на другите възможности ", посочи някогашният екоминистър в предаването " Преди всички ". Той е безапелационен, че с цел да имаме всички други възможности, АПИ би трябвало да разпореди оценка за останалите други възможности.

Сандов сподели, че " в случай че е тунел, доста елементарно и бързо би могло да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като с тунела няма какво да увредим, към шест месеца ".

Борислав Сандов увери, че не се е поддал на напън, с цел да вземе несъмнено решение. " Над 20 години се пробвам да спася Кресненското дефиле. С и без тази заповед, ще го спася. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР