Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит.

...
Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит.
Коментари Харесай

Мамят и с грамажа на продуктите в магазина

Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов недостиг. Подготвяме няколко начинания в тази тенденция, които ще предложим на гласоподаване в Народно събрание още в първия му работен ден. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” зам.- министърът на земеделието Тодор Джиков.
 
" Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от комерсиалните вериги. За страдание анализът на щаба, който сформирахме към Министерски съвет за битка с високите цени на храните и спекулата, демонстрира надценки сред 50 и 90 % и то на съществени хранителни артикули, които консумираме всеки ден.

Констатирано е и потребление на всеобщи нелоялни търговски практики. От 470 инспекции за седмица – 451 са тежките нарушавания ", съобщи зам.-министърът.
 
Той акцентира, че е установено нарушаване и при оповестени грамаж на продуктите. „ Забелязахме и процедура вносни артикули да се етикират като българско произвеждане.  Това на процедура приказва, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък недостиг на закони – за търговия с храни, надзор, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент би трябвало да се заеме от първия ден със законодателство в тази тенденция ”, безапелационен е той.

Установиха стотици нарушавания и нелоялни търговски практики при храните

По думите на заместник-министъра на земеделието сега се приготвят ограничения в тази тенденция. „ Изгражда се информативен портал към Министерски съвет, където всяка седмица ще се афишират цените на главните хранителни артикули на едро. Хранителните вериги, единствено в случай че желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно. Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна стопанска система.
 istock istock
Но тежкият законов недостиг демонстрира сега липса на съществени лостове и механизми на надзор на тази обстановка ”, акцентира Джиков. И добави, че ще се приготвят и законодателни начинания, които ще бъдат импортирани от Министерски съвет за приемане още в първия ден на новия парламент.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР