Спектакълът, който ще се реализира съвсем скоро, се създава от

...
Спектакълът, който ще се реализира съвсем скоро, се създава от
Коментари Харесай

Изкуството, най-прекрасният път в битката със зависимостите

Спектакълът, който ще се осъществя напълно скоро, се основава от от хора с разнообразни зависимости. Той има лечебен темперамент за основателите си и е превантивно ориентиран към публиката. Драматургичната основа на спектакъла е напълно върху действителни разкази и събития.

В работата си със подвластните, терапевтите от Терапевтичен център „ Свети Илия ” са подкрепени от ръководителите на художествени сформира към читалището, коите се включиха в седмичния график. Те са изключително потребни в напъните за осмисляне свободното време на резидентите, изключително в студените месеци, защото заниманията измежду природата и спортните занимания са лимитирани. При това състояние се следи мощна фиксация върху персонални проблеми и изпадане в депресивни положения, изострящи потребността от набиране на дрога или алкохол.



Освен работа с потребителите в центъра, задачата на плана е да бъдат разказани историите на подвластните и те да доближат посредством обществените мрежи до колкото се може повече младежи и техните родители. В продължение на няколко месеца със средствата на документалния спектакъл, хора с разнообразни зависимости основават театрални етюди, които описват техните персонални истории. И напълно скоро те ще бъдат показани пред аудитория. А видеозаписите с историите на подвластните, ще бъдат публикувани в електронна среда.

 Театърат и въобще изкуството оказват помощ в борбата със зависимостите, твърдат основателите на плана. По пътя за лекуване на зависимостите е доста значима опцията да изявиш себе си посредством изкуството, да се освободиш, да „ излееш ” болката си, това, което таиш в себе си, споделя Светослав Славчев, началник на плана и добавя, че посредством средствата на изкуството доста по-лесно се реализира и влияние върху публиката.

 Всеки допир до изкуство е самобитна терапия. Излизайки отвън нормалните групи, водени от психотерапевти, подвластните губятусещането за непрекъснато наблюдаване и анализиране, стават надалеч по-открити и с лекост беседват за проблемите и възприятията си. Придобиватнови знания и умения.

 Идеята за плана и основаването на спектакъла принадлежи на артиста и режисьор от Габрово Светослав Славчев. Той е ръководител на Народно читалище „ Будителите 2017 ” – Габрово, чиито доброволци и членове вземат участие и осъществят на дейностите по плана, ориентирани към потребителите на Терапевтичния център „ Свети Илия ”. Чуйте неговия роман.

Тази обява е по стратегия „ Социално ангажирани изкуства’22 ”, „ Работа с общности и групи в неравностойно състояние ”, финансирана от Национален фонд „ Култура ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР