Спектакълът „Калигула“ на режисьора Диана Добрева предизвика фурор по време

...
Спектакълът „Калигула“ на режисьора Диана Добрева предизвика фурор по време
Коментари Харесай

Фурор за Калигула и Деян Донков в Япония

Спектакълът „ Калигула “ на режисьора Диана Добрева провокира възторг по време на своето посещение на един от най-престижните международни театрални фестивали в японския град Шизуока. В края на април постановката на Народния спектакъл бе играна два пъти в Страната на изгряващото слънце, като актьорите бяха извикани пет пъти на бис от възторжената аудитория.

Това е първо посещение на Народния спектакъл в Япония. " Браво, сътрудници! Гордеем се с вас! ", написаха от трупата. Деян Донков прави страхотна роля като Калигула, а своята премиера в спектакъла направи и Владимир Пенев. В новия театрален вид на спектакъла, който Диана Добрева сложи за пръв път през 2017 година в София, в този момент влиза Владо Пенев като Хеликон - най-близкия човек до римския император.



" Какво Велико пътешестване, какво духовно пътешестване, каква борба и каква радостна победа! Театърът може всичко, нужни са му единствено Артисти-бойци! Бойци! Благодаря на целия екип на спектакъла " Калигула ", Народен спектакъл " Иван Вазов ", артисти, механически служби, за непоколебимата воля да преодолеят немислими трудности по пътя си и да стигнат до този успех на духа на Световния сценичен фестивал в Шизуока, Япония! Благодаря на всички чиновници на фестивала, които направиха допустимо това знамение, японците са велика нация! Дълбок реверанс!Това, което се случи в Япония е сага, почтена за разказ. Да живее Театърът! ", изрази възторга си през днешния ден в обществените мрежи режисьорът Диана Добрева и показа снимки от гостуването.



Режисьорът Диана Добрева е щастлива от триумфа на спекткъла си в Япония

Непосредствено след идването на огромния екип на " Калигула " в Япония всички бяха изправени на нокти и имаше заплаха присъединяване на трупата да се провали, защото там Деян Донков дава позитивна проба за ковид-19, макар че часове преди този момент тестът му е негативна. Той няма никакви признаци и престоява в карантина седмица, след което за пробата му е негативен.



Премиера на пиесата на Албер Камю в Народния спектакъл беше през октомври 2017 година и още тогава впечатляващият театър с надарени артисти провокира възторг. Сценичната версия е дело на драматурга Александър Секулов, сценографията е на Нина Пашова, хореограф е Ангелина Гаврилова, композитор - Петя Диманова.



Деян Донков и Диана Добрева в Япония

Освен превъзходните Деян Донков и Владо Пенев в " Калигула " вземат участие и Александра Василева, Жорета Николова, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев и Димитър Димитров. В спектакъла роля имаше и Йосиф Шамли, който за жалост си отиде от този свят през 2019 година



Владо Пенев направи своята премиера в спектакъла в Страната на изгряващото слънце

Изминалите над 2000 години от гибелта на Гай Цезар Германик, по-известен като Калигула, не могат да заличат облика му на нечовечен, невероятен и деспотичен римски държател. Смело може да се твърди, че той е една от най-противоречивите исторически фигури с невероятна и ексцентрична тирания. Умората от идеологиите ражда робия, а потребността на тиранията от идеология я унищожава, споделя режисьорът на това извънредно внушително и мощно внушаващо зрелище Диана Добрева.



Докато няма идеология отвън упражняването на чиста власт, която е синоним на чисто принуждение, тиранията е невидима, допустима и неуязвима. В пиесата на Камю Калигула е чужденец на педантичната логичност, Сизиф на безспорната власт. И в случай че императорът е режисьор с безконтролна воля, то гибелта е премиера, на която всички са задължени да се явят.



И колкото повече се усилва нагона за гибел у диктатора, толкоз повече режимът му на ръководство се трансформира в норма, в обичан канон, в единствена доктрина за поданиците. Сегашният историческият момент прави изключително годно разбирането на Камю, че живота на индивида е драматичен опит да се пребори с безспорната празнина. Смъртта не взема решение нищо и живота продължава в ненарушима тишина и празнина.





















Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР