Спектакълът Аутсайдер на младите актьори и режисьори Дина Маркова и

...
Спектакълът Аутсайдер на младите актьори и режисьори Дина Маркова и
Коментари Харесай

Носителите на Икар Дина Маркова и Боян Арсов създадоха Аутсайдер

Спектакълът " Аутсайдер " на младите артисти и режисьори Дина Маркова и Боян Арсов откри на 22 септември театралния сезон в новото пространство за просвета в София Yalta Art Room. Постановката в жанр пърформанс ноар, основана на пробен текст за спектакъл е план на Театър ЗОНГ, основан преди пет години от двамата създатели.

Спектакълът споделя историята на Виктор - млад мъж, който се упреква за гибелта на сестра си, и потегля по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на необичайно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че против сестра му и освен нея е било осъществено закононарушение, което жителите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на пробно лекуване. Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане вечно затворен сред стените на предишното?

" Аутсайдер " е текст за загубата като развой на излекуване. Животът на героите се състои от поредност от загуби, които водят до освобождение на личността от самата себе си и нейните обвързаностите със света: загуба от предишното, загуба на връзка с останалите, загуба на илюзиите, загуба на живота. Само посредством тоталната загуба на еднаквост, в цялостното мъжество, те имат вяра, че ще могат да реализират изцелението и да рестартират живота си изначало.

Автор на пиесата е Дина Маркова, а Боян Арсов е режисьор и сценограф. В спектакъла вземат участие Владимир Ковачев, Дина Маркова, Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов.



Театър " ЗОНГ " се ражда през 2017 година като колаборация на Боян Арсов (актьор) и Дина Маркова (режисьор) и е естествено продължение на взаимната им работа в Театралната академия. Името на Сдружението ЗОНГ (немска дума, означаваща песен; в театъра на Брехт " зонговете " са песни с послание) е отпратка към това, че Театър " ЗОНГ " има за цел да сътвори духовно пространство за социално-ангажиран спектакъл с фокус върху значими за актуалния човек, обществено-значими тематики и проблеми. Дина Маркова и Боян Арсов са носители на премията на Съюза на артистите " Икар ".

След първата доста сполучлива година, наситена с над 90 събития, 7 театрални министър председатели, 3 танцови пърформанса и показани над 20 разнообразни заглавия от страната и чужбина, екипът зад самостоятелното пространство Yalta Art Room, което се намира в едноименния клуб в сърцето на София на бул. " Цар Освободител " 20, дава обещание още по-смислен и самоуверен сезон, както и прочут път за реализация на планове на младежи. Yalta Art Room потвърди, че има просвета и тя може да се прави от младите самостоятелни актьори на високо равнище. Създатели му - Василена Винченцо Коломоец и Васил Дуев-Тайг споделят, че задачата им е да основат място за творби на млади създатели от всички сфери на изкуствата.

През новия сезон публиката на Yalta Art Room ще се срещне и с професионализма на млади имена като Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и други, а измежду текстовете, които ще се качат на сцената са с изключение на няколко авторски заглавия, " Леонс и Лена " от Бюхнер, " Смердяков " по " Братя Карамазови " от Достоевски и други

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР