Спечелилите категорично изборите Кирил Петков и Асен Василев пришпориха преговорите

...
Спечелилите категорично изборите Кирил Петков и Асен Василев пришпориха преговорите
Коментари Харесай

Структурата и имената в кабинета на новата четворна коалиция са ясни

Спечелилите изрично изборите Кирил Петков и Асен Василев пришпориха договарянията за управническата коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Вече е ясна структурата на бъдещото държавно управление, а евентуално още през днешния ден ще бъде подписано съглашението за общо ръководство сред четирите партии. Целта е това да стане преди плануваното за на следващия ден първо съвещание на новия парламент.

Все още се прецизира единствено окончателното систематизиране на министерствата и имената на членовете на кабинета, който ще е единствено с един вицепремиер. Ще има 18 министерства, като за първи път ще бъде основано и министерство на електронното ръководство, За някои от ведомствата се планува прекрояване с елементи от други, както и организации да преминат от министерства под шапката на държавното управление.

Вече е контрактувано соцлидерът в оставка Корнелия Нинова да оглави Народното събрание, само че единствено за една година. Идеята е по-късно на ротационен принцип отпред на Народно събрание да се извъртят и представители на останалите три обединения от обединението.

За постигнатите ангажименти сред партиите от бъдещата ръководеща коалиция стана ясно от телеграма, изпратена от управлението на ДСБ, която е част от обединението " Демократична България ", до нейните структури.

Публикуваме мейла, разпратен до всички членове на Изпълнителния съвет на ДСБ, без редакторска интервенция:

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми членове на ИС,

Във връзка с ускорение на преговорния развой по сформиране на държавно управление от страна на Продължаваме промяната, се обръщаме към вас с молба да помогнете на Националното управление и ръководителя на партията да вземат решение за поддръжка и присъединяване в държавното управление.

Тази заран бе извършена среща, сред председателския съвет на Демократична България и Кирил Петков и Асен Василев, на която изненадващо, с оглед динамичността на договарянията досега, бе сложена цел да се оповести съдружно съглашение до 3 декември 2021 година (петък), когато ще е първото съвещание на Народното събрание.

С оглед динамичността на процесите и идното съвещание на парламентарната група на Демократична България, планувана за на следващия ден, не може да се провежда и организира съвещание на ИС на ДСБ с качествена полемика, даже и онлайн.

Поради по този начин изложените аргументи ви молим да изкажете своята позиция в писмен тип и да я изпратите до 12 ч. на следващия ден.

Предлага се ръководителят на Народното събрание да е на ротационен принцип със период на заеманата позиция от 1 година, за всяка от партиите участваща в ръководството, като в началото да бъде определена Корнелия Нинова.

Предлага се следната конструкция на Министерски съвет:

· Министър-председател

- към Министерски съвет минава Българска организация по сигурност на храните от Министерство на здравеопазването.

· Заместник министър-председател

- към Министерски съвет минава Изпълнителна организация по горите от Министерство на здравеопазването и Дирекция " Национална работа за отбрана на природата " от Министерство на околната среда и водите.

· Министър на финансите

- към МФ минава Дирекция " Централно координационно звено " от Министерски съвет.

- към МФ минава Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " от Министерство на здравеопазването.

· Министър на вътрешните работи

· Министър на районното развиване и благоустройство

· Министър на труда и обществената политика

· Министър на защитата

· Министър на външните работи

- към Министерство на външните работи минават " Държавна организация за българите в чужбина " от Министерски съвет.

- към Министерство на външните работи минава Дирекция " Вероизповедания " от Министерски съвет.

· Министър на правораздаването

- към Министерство на правосъдието минава Дирекция " Съдебна отбрана " от МФ.

· Министър на образованието и науката

· Министър на опазването на здравето

· Министър на културата

· Министър на околната среда и водите

- към Министерство на околната среда и водите премината " Еко Антрацит " ЕАД от МИ

- към Министерство на околната среда и водите " Екоинженеринг " ООД от МИ.

· Министър на земеделието

- към Министерство на здравеопазването минава Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " от МИ.

· Министър на превоза и известията

- към МТС минава Агенция пътна инфраструктура от Министерство на регионалното развитие.

· Министър на стопанската система

- към МИ минава " Държавна организация за научни проучвания и нововъведения " от Министерски съвет.

- към МИ минава фонд " Мениджър за финансови принадлежности в България " ЕАД от МФ.

- закрива се държавно дружество " Държавна петролна компания ".

· Министър на електронното ръководство

- към МЕУ минава Държавна организация " Електронно ръководство " от Министерски съвет.

- към МЕУ минава Дирекция " Добро ръководство " от Министерски съвет.

- към МЕУ минава Дирекция " Информационни технологии " от МТИТС.

-към МЕУ минава Институт за обществена администрация от Министерски съвет.

-към МЕУ минава Дирекция " Модернизация на администрацията " от Министерски съвет.

- към МЕУ се основават центровете за споделени услуги на база Дирекции " Човешки запаси ", " Информационни технологии ", " Управление на собствеността ", " Счетоводство " от всички ведомства.

-към МЕУ минава " Български пощи " ЕАД от МТИТС.

-към МЕУ минава " Агенция по геодезия, картография и кадастър " от Министерство на регионалното развитие.

-към МЕУ минава Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " от Министерство на регионалното развитие.

-към МЕУ минава Агенция по вписванията от Министерство на правосъдието.

· Министър на енергетиката

· Министър на туризма

· Министър на спорта

За Демократична България, и в частност ДСБ, ще бъдат контрактувани пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове.

Моля, в случай че вашето мнение е да се взе участие в държавно управление да изкажете визията си дали ДСБ да взе участие с министри в него и да упорства за министри в избрани министерства.

В случай, че имате въпроси сме разполагаем да отговорим на тях.

Моля, изпратете отговора си на имейл [email protected] до 12 ч. на 02.12.2021 година (четвъртък), с цел да бъдат систематизирани преди съвещанието на парламентарната група.

Прилагаме и контрактуваните политики и цели по браншове от миналия кръг договаряния.

Ще преценим дали да проведем присъствения ИС на 11-12.12.2021 година и ще ви уведомим в околните дни.

Моля, не разпространявайте този имейл. Той е единствено за вътрешна приложимост.

Емил Мачиков,

Главен секретар на ДСБ

*Текстът е направен по молба на Атанас Атанасов

На процедура към този момент са ясни и множеството имена от бъдещото държавно управление, въпреки те да не са упоменати в депешата на ДСБ.

Както към този момент е известно Кирил Петков ще бъде препоръчан за министър председател, Александър Дунчев евентуално ще е вицепремиер.

Асен Василев, Политическа партия ще бъде министър на финансите, както и в служебния кабинет.

Даниел Лорер, Политическа партия, ще бъде външен министър или министър на стопанската система, като за посланик №1 се спряга и Димитър Гърдев от Има Такъв Народ, а Българска социалистическа партия оферират Кристиян Вигенин.

Акад. Николай Денков, Политическа партия, остава министър на образованието, какъвто е и сега в служебното държавно управление.

Николай Събев, Политическа партия, става министър на превоза.

Александър Николов, Има Такъв Народ, ще бъде министър на енергетиката,

Пламен Абровски, Има Такъв Народ, е контрактуван за министър на земеделието. Той е бил юрист в Агенцията по храните, работил е в земеделското министерство по времето на Мирослав Найденов и е наясно с европейското законодателство.

Драгомир Стойнев, Българска социалистическа партия, поема общественото министерство поради акцента на социалистите в тяхната стратегия.

Проф. Георги Михайлов, Българска социалистическа партия, ще бъде министър на опазването на здравето.

От Българска социалистическа партия упорстват и за министерство на защитата, както и за министерство на екологията, за което обаче искания има и Демократична България. Социалистите държат да получат четири ведомства.

Не е явен вътрешният министър. Българска социалистическа партия не желаят Бойко Рашков, Политическа партия пък не желаят Атанас Атанасов от ДСБ,

Почти несъмнено е, че Божидар Божанов от Демократична България ще поеме министерството за е-управление.

Начело на правосъдното министерство най-вероятно ще застане Христо Иванов, който заемаше този пост в кабинета на Бойко Борисов, или юристката на Демократична България Надежда Йорданова.

Другата квота за Демократична България, която е под въпрос, е за съпредседателя в оставка на " Зелено движение” Борислав Сандов, който ще поеме евентуално министерството на околната среда и водите.

За партията на Слави Трифонов е непокътнато министерството на младежта и спорта, което ще бъде поверено на юриста Радостин Василев. Той беше правист на футболния клуб ЦСКА, а след това защитаваше ползите на Кирил Десподов и Спас Делев, съветвал е и няколко федерации.

За предстоящ министър на културата от Има Такъв Народ се спряга оперният артист Георги Султанов, който е внук на артиста Петър Слабаков и племенник на режисьора и евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков. Тенорът бе препоръчан за тази позиция в проектокабинета на Има Такъв Народ. Той бе отпред на партийния екип на договарянията в бранш " Култура” и даде оферти за запазване на свободните специалности. Биографията му сочи, че е работил с всички музикални институти у нас, както и с оркестрите на БНР и Софийската филхармония. Постът обаче е под въпрос, тъй като хората на Слави Трифонов претендират и за районното министерство, като за него е номиниран Гроздан Караджов.

Дори всички противоречиви моменти към състава на държавното управление да бъдат изчистени още в околните дни, постоянен кабинет надали ще има преди средата на декември.

Процедурата планува първо президентът да организира съвещания с всички парламентарни сили. При 7 на брой партии в новото Народно събрание това ще отнеме най-малко 2 дни. Така допустимо най-ранната дата, на която Радев може да връчи първия мандат, е 8 декември. След това стартира да тече 7-дневен период, в който " Продължаваме промяната” да излъчи своя претендент. Това значи, че на 15 декември ново държавно управление може да бъде гласувано като най-благоприятен период. От партията на Кирил Петков и Асен Василев към този момент оповестиха, че задачата е България да има постоянен кабинет до Коледа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР