Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия Смер - Социална

...
Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия Смер - Социална
Коментари Харесай

Проруският победител на изборите в Словакия намери партньори за управление

Спечелилата парламентарните избори в Словакия лява партия " Смер - Социална народна власт ", предвождана от някогашния министър-председател Роберт Фицо, подписа през днешния ден съдружно съглашение с левоцентристката партия " Хлас " ( " Глас - Социална народна власт ", бел. ред.) и националистическата проруска Словашка национална партия (СНП) за съставянето на ново държавно управление този месец, съобщи Ройтерс.

Фицо, който разгласи желанието си да спре военната помощ за Украйна и разкритикува глобите, наложени на Русия, ще оглави кабинета, в случай че той да бъде утвърден от Народното събрание.

" Смер - Социална народна власт " получи 22,9% от гласовете за първи резултат на изборите. В резултат партията на Фицо разполага с 42 депутатски места, " Хлас " - с 27, а СНП - с 10, показва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Партията " Хлас ", която се отдели от " Смер " ( " Посока " ) през 2020 година, приключи с трети резултат на създадените на 30 септември избори и бе одобрявана за балансьор при сформирането на какъвто и да било вид на държавно управление на Словакия. Тази партия отхвърли през вчерашния ден договаряния с либералите, разчиствайки пътя към съглашение със " Смер ", отбелязва Ройтерс.

Лидер на " Хлас " е някогашният заместител на Фицо в " Смер " - Петер Пелегрини. Двамата се разделиха, откакто раздираната им от кавги тогава партия загуби предните избори през 2020 година Повторното им съюзяване е основно за съставянето на държавно управление от Фицо.

Според " Хлас - Социална народна власт ", считана от анализаторите за по-умерена в политическите си възгледи от " Смер ", външната политика на Словакия би трябвало да бъде водена в сходство и с позициите на Европейския съюз и НАТО, показва Ройтерс.

Засега не е несъмнено по кое време новото държавно управление на Словакия ще постави клетва пред президентът на страната Зузана Чапутова. Фицо сподели, че се надява да показва страната на идната среща на върха на Европейски Съюз, която е планувана в края на този месец.

Съгласно съдружната договорка " Смер " има право на премиерския пост и шест министерски кресла. " Хлас " ще може да излъчи ръководител на Народното събрание (Националният съвет) и седем министри. За СНП остават трима министри.

Коалиционното съглашение значи, че демократичната прозападна партия " Прогресивна Словакия " (ПС) минава в съпротива. Тя има 32-ма депутати.

" Защитата на териториалната цялост и националните ползи на Словакия ще бъдат дилемите от първостепенна значимост на държавното управление ", съобщи Фицо, представен от АП. Той даде обещание да резервира страната от незаконната миграция, която напоследък се разраства в европейски мащаб.

Критиците на Фицо означават, че неговото завръщане на власт ще докара до смяна на политическия курс на Словакия, която би последвала образеца на Унгария на премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", показва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР