Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването

...
Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването
Коментари Харесай

Доц.Кунчев с важни новини за затягането на мерките и очаквания трети пик на заразата

 Спазването на ограниченията е значимо и в случай че няма съблюдаване, натрупването на нови и нови ограничения няма никакво значение. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред БНР.

А мястото на България сега демонстрира, че може да се оправим и въпреки, че наклонността не е добра, ние задържахме едно равнище няколко седмици. Но в този момент, както и цяла Европа цифрите вървят нагоре ", съобщи доцент Кунчев.

" Няма по какъв начин да предвидим с какъв брой ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и по кое време ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространяването на тези нови варианти. От 96 проби 68 са от английския вариант ", уточни още той.

Той коментира и присъединяване на здравния министър в листите на ГЕРБ. " Всеки взема решение самичък за себе си каква кариера ще гради, решението е персонално ", съобщи доцент Кунчев.

По думите му всички ваксини, които са пристигнали в България са сложени, с изключение на тези, които се пазят за втора доза ".

" В последните седмици се разпростира една компания с къде погрешни, къде непълни, къде неверни заключения във връзка с АстраЗенека. Първо най-важно за нас е какво споделя Европейската организация по медикаментите у нас - съгласно нея имунизацията е за лица над 18 година Истината е, че във Англия някъде сред 4-5 милиона дози бяха сложени и то най-вече на възрастни хора, защото те започнаха имунизацията с домовете за остарели хора. Резултатите демонстрират, че тя задоволително добре защищава от болестта ", разяснява доцент Кунчев.

" Няколко страни я вършат без ограничаване на възрастта. Когато няма задоволително данни за нещо, то се възприема като неприятни данни, а то не е по този начин. До няколко дни ще излезе огромно проучване на Съединени американски щати, което ще потвърди. Аз за себе си нямам никакви подозрения ", съобщи той.

" Най-големият проблем е със СИК, тъй като тяхното назначение е на по-късен стадий, по тази причина помолихме и ЦИК и партиите, в случай че може да ни подадат данните по-рано, с цел да може хората да получат и първа и втора игла. ", съобщи той.

Относно новия вариант, доцент Кунчев посочи, че има спад на междинната възраст за заболелите под 50 година " В този английския вид няма смяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата мощ е в по-лесното предаване.

Здравният контрольор разяснява и нареждането на премиера да се отворят заведенията за хранене от 1 март. 

" Това беше един от най-засегнатите браншове. Виждам каква отрицателна сила има и по какъв начин никой няма самообладание. Но в случай че случаите вървят нагоре, това няма по какъв начин да стане. Дай-боже да преминем този пик. Има индикация в други страни като Португалия, Испания, че минава за 2 седмици. Това ще се случи, в случай че има изкривяване на кривата, която върви на горе, въпреки и постепенно, и в случай че няма този растеж на признатите в интензивните отделения. Миналата седмица минахме психическата граница от над 3000 в болница и 300 в интензивни отделения ", уточни той.

 Доц. Кунчев разяснява и обявата, че се дават 700 лева на този, който му успее да го снима в ресторат, и по 1000 лева за ген. Мутафчийски и здравният министър.

" Достатъчно добре си даваме сметка и образецът е значим, и това което казваш и отстояваш. Опитвам сме да виждам на всичко с известна доза комизъм, тъй като не се устоя. Прекалено изтощени сме и ние и от време на време човек е прочувствен ", съобщи той.

" Ако нещо ме плаши - това е голямата отмалялост в популацията. Ние все по-често ще срещаме недоумение на ограниченията. На процедура всяко едно общество ще напише бъдещето на база на това какъв брой е консолидирано, какъв брой има вяра на ограниченията ", уточни той.

" Колкото и да е условно, този вирус мъчно се поддава на прогнози, само че той е част от фамилията на коронавирусите, а ние имаме някаква визия за тях. След година и половина той ще стартира да се самоограничава. Дали ще има нова вълна на есен ми е мъчно да каже. Нещото, с което вирусът дава отговор на нашите ограничения да го ограничим, е тази неопределеност. За благополучие коронавирусите не са доста изменчиви, само че в случай че се появи подобен, това ще е проблем за нас. Това е нещо, което няма по какъв начин да бъде планувано ", посочи той.На стадия, на който се намираме има място за нови ваксини и е хубаво да я имаме в България. Но тя би трябвало да премине по този развой за утвърждение. Най-добре е Европейската организация по медикаментите да утвърди, само че всяка страна взема решение сама за себе си “, съобщи той.

Най-големият проблем, с който ще се сблъскваме, е да продължим да убеждаваме популацията какъв брой е значима имунизацията, а не каква ваксина да приемем. До месец - месец и половина ще има задоволително ваксини, само че не и задоволително хора, които желаят да се имунизират. “, приключи доцент Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР