Спазва се примирието между Израел и палестинската радикална групировка Ислямски

...
Спазва се примирието между Израел и палестинската радикална групировка Ислямски
Коментари Харесай

Примирие между Израел и Ислямски джихад

Спазва се примирието сред Израел и палестинската радикална формация " Ислямски джихад ", което влезе в действие в неделя в 22,30 ч. българско време измежду тридневна ракетна война, оповестиха организациите. Примирието бе реализирано със незабавното ходатайство на Египет. Израелското държавно радио Кан отбелязва, че малко след влизането в действие на примирието са били изстреляни ракети от Газа по израелски селища покрай границата с линията, само че от този момент нарушавания няма.

В понеделник сутринта Израел стартира последователното унищожаване на рестриктивните мерки за придвижване и отваря всички пътища, които бяха затворени в регионите към линията Газа. Жителите на обитаемоте места към линията към този момент не са длъжни да са покрай бомбоубежища. По обед бе обновено придвижването на влаковете сред градовете Сдерот и Ашкелон (в Южен Израел). Израел възнамерява да отвори и две контролно-пропусквателен пункт на границата с палестинския анклав.

От " Ислямски джихад " обявиха, че си резервират правото да отговорят " на всяка ционистка експанзия ".

На 5 август израелската войска стартира интервенция " Зора " против терористичната формация " Ислямски джихад " в Газа. За три дни радикалите изстреляха към 1100 ракети против Израел, 200 от които, съгласно израелските военни, паднаха в самия анклав, без да пресичат границата. Групировката изстреля ракети и против Ерусалим.

Израелската войска прихвана 97% от палестинските ракети и удари над 100 военни цели на " Ислямски джихад ", подкрепян от Иран.

Израел твърди, че при интервенцията е " обезвредила " водачите на организацията, считана за терористична освен от еврейската страна, само че и от Съединени американски щати и Европейски Съюз. " Ислямски джихад " удостовери, че израелската войска е ликвидирала главните водачи на придвижването в Газа - Тайсир ал Джабари и Халед Мансур.

От началото на интервенцията в петък починаха минимум 43-ма палестинци, в това число 15 деца, а над 300 души бяха ранени в палестинския анклав, който се ръководи от ислямистката формация " Хамас ". Тя обаче не беше цел на израелската интервенция. За същия интервал трима души в Израел са били потърпевши от шрапнели, а 31 други - леко ранени.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР