Спазена е процедурата по избора на нов главен прокурор. Държавният

...
Спазена е процедурата по избора на нов главен прокурор. Държавният
Коментари Харесай

Съдия разкритикува Радев и защити Гешев

Спазена е процедурата по избора на нов основен прокурор. Държавният глава не стимулира ясно решението си да не подпишем указа за назначението му.

Стар принцип е, че това което законът не го не разрешава, е позволено. Дори процедура с един участник е законосъобразна.

Това сподели някогашният представляващ Висш съдебен съвет и сегашен арбитър Димитър Узунов пред bTV във връзка решението на президентът Румен Радев да не подпише декрет, с който да назначи определения на 24 октомври единствен претендент за поста.

„ Припомням, че когато избирахме господин Цацаров за основен прокурор, имаше двама претенденти. Въпреки това и тогава същите хора бяха недоволни.

Използват се плакати против Иван Гешев от това време, стана ясно от думите му. Най-интересното е, че протестиращият против този избор, персонално предложи да се трансформират разпоредбите и закона за тази процедура “, обясни той.

„ Стотици прокурори поддържаха Иван Гешев. В коша ли да я хвърлим тази поддръжка? Да се каже, че поддръжката в личната страна е негатив, а позицията на БХК е позитив - това не го разбирам “, съобщи Узунов.

„ Ако по този метод се подхожда към административните ръководители, няма да има искащи за тези постове. Не може върху всеки претендент да се излизат кофи с мръсотия. Излиза по този начин, че е нежелателен прокурорът, който се старае нарушителите да влязат в пандиза, а против този, който ги пуска, се мълчи “, означи Димитър Узунов.

„ Сега този състав на Висш съдебен съвет ще би трябвало да преповтори процедурата. При повече от 17 гласа "за " президентът няма да има различен избор с изключение на да подпише указа за назначението на нов основен прокурор. Заради уважението, което дължа към президента, няма да споделя мнението си за претекстовете му “, приключи Узунов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР