Спътникови данни от няколко десетилетия разкриха, че една трета от

...
Спътникови данни от няколко десетилетия разкриха, че една трета от
Коментари Харесай

Реки в САЩ променят цвета си

Спътникови данни от няколко десетилетия разкриха, че една трета от реките в Съединени американски щати трансформират цвета си, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на ScienceAlert.

Учени от университета на Северна Каролина в Чапъл хил са анализирали повече от 235 000 фотоси от 34-годишен интервал - от 1984 година до 2018 година и по този начин са определили цветовете на всички огромни реки в Съединени американски щати. Резултатите им демонстрират, че без значение от цвета, той не е доминантен от самото начало и варира районно.

В 56 % от фотосите цветът на реките жълтее, а в 38 % е към зелено. През лятото и пролетта се трансформира към аления завършек на спектъра. Той обаче зависи от местоположението.

Най-много промени има край язовирите и градовете, като обвързваните с тях езера и резервоари улавят седименти и са като инкубатори за водорасли.

В западните щати цветът на реките е повече към синьо, а в източните към алено.

Цветът на реките е индикативен за положението им и за възможното замърсяване, седименти и водорасли в тях. Спътниците го регистрират директно и това разрешава бърз мониторинг на качеството на водата при липса на точни наблюдения на място.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР