Спасяването на вложителите в Банката на Силициевата долина (SVB) от

...
Спасяването на вложителите в Банката на Силициевата долина (SVB) от
Коментари Харесай

Кен Грифин: Американският капитализъм се срива пред очите ни

Спасяването на вложителите в „ Банката на Силициевата котловина ” (SVB) от финансовите регулатори в Съединени американски щати, е доказателство, че американският капитализъм се срутва пред очите ни, предизвести създателят на хедж фонда „ Цитадел ” Кен Грифин в изявление за „ ”.

„ Съединени американски щати механически са капиталистическа стопанска система, която се разпада пред очите ни ”, разяснява Грифин, откакто регулаторите дадоха обещание да защитят всички депозити в SVB, даже тези над застрахователния таван от 250 000 $.



„ Правителството избави напълно вложителите, а това е съществено нарушаване на финансовата дисциплинираност ”, счита Грифин.

SVB беше затворена в петък, откакто вложителите изтеглиха 42 милиарда $ за часове от банката.

Милиардерът, създател на „ Цитадел ”, който тази година стана най-успешният хедж фонд в историята, счита, че силата на американската стопанска система се крие в свободната самодейност и поемането на опасности.

„ Подобен метод би бил отличен урок по честен риск. Загубите за вложителите към момента биха били незначителни, само че заключението е, че рискът би трябвало да се ръководи ловко ”, смята Грифин.



„ Икономиката ни работи при цялостна претовареност, кредитните загуби са минимални, а банковите салда са на най-високите си равнища. Ние сме в мощна позиция да разгадаем казуса с моралния риск ”, уточни Грифин.

Мнението му обаче е в несъгласие на това на Бил Екман, различен старши управител на хедж фонд, който в понеделник прикани Федералната застрахователна корпорация „ неотложно да даде ясна гаранция за всички депозити ”, с цел да успокои вложителите, като акцентира, че няма вложения или влогове в SVB.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР