Спасителят Добрин Добрев от Варна пред Телеграф: Паниката е най-лошият

...
Спасителят Добрин Добрев от Варна пред Телеграф: Паниката е най-лошият
Коментари Харесай

Спасител от Варна: Българинът разбира само от санкции! 

Спасителят Добрин Добрев от Варна пред " Телеграф ": Паниката е най-лошият консултант в морето!

- Добрине, от кой момент сте избавител на плажа и по какъв начин избрахте тази специалност?


- Това за мен е девети сезон. Аз съм от Варна, израснал съм на морето и по плажовете. Още от дребен мечтаех да стана избавител. Аз съм някогашен ватерполист и още на 17 години изкарах курса за водно избавяне и от този момент работя.

- Какви рискове крие морето за плажуващите?

- Морето е рисково! Винаги би трябвало да се влиза в него внимателно и с едно мислено! Най-честите проблеми с сигурността са, че хората не знаят какво значи флаговата сигнализация и я подценяват. Друг главен проблем е, че къпещите се не се преценяват със препоръките ни. С всяка минала година посетителите на варненския плаж стават все по-недисциплинирани. Не ни почитат! Нападат ни както вербално, по този начин и физически. Не съблюдават нашите предизвестия, които са напълно за тяхната персонална сигурност. Неведнъж се е случвало при " червен байрак “, когато влизането в морето е неразрешено, хора да не съблюдават нашите инструкции и когато им свирим, да излязат или да изоставен съответна зона с дънни ями или подводни течения, да ни наскърбяват и да ни демонстрират неприлични жестове. Минути по-късно същите тези хора са бедствали и сме ги спасявали от удавяне. За благополучие за тези девет сезона на морето аз нямам нито един драматичен случай, само че за сметка на това съм избавил доста хора.

- Получавате ли подпомагане от страна на полицията при проблем с плажуващите?

- Много е значимо в нашата работа да получаваме подпомагане от страна на органите на реда, тъй като в действителност ние нямаме никакви пълномощия, а постоянно ставаме обект на експанзия. В работата ми ежедневно се постанова да поддържам връзка с всевъзможни хора, като част от тях са пияни и нападателни.

Българинът схваща единствено от наказания! Трябва да има най-малко двама дежурни служители на реда, които да дават отговор единствено за сигурността и спазването на публичния ред по плажната линия в града, с цел да могат бързо да се отзовават и реагират при зародили обстановки.

Преди хората гледаха на спасителите с почитание и самопризнание, а в този момент не ни взимат насериозно. Ние сме тук, с цел да оказваме помощ, да спасяваме човешки животи, а не да вредим и да пречим на плажуващите.

- Какви препоръки за сигурност може да дадете на хората, с цел да изкарат едно безвредно летуване на морето? 

- Никога не влизайте във водата след щедро хранене, приложимост на алкохол и опиати! Това е едно от най-важните правила освен за сигурност в морето.

Скоро стартират горещниците. Особено значимо е възрастните хора, децата и жителите с хронични болести, високо кръвно, болно сърце и други да посещават плажа до 11 ч. заран и след 16 ч. следобяд.

Родителите в никакъв случай да не изпускат децата си от взор на плажа! Изключително значимо е да знаят, че дете до 12 години в никакъв случай не би трябвало да влиза в морето без възрастен компаньон.

Преди време имахме случай с едно дете, което стартира да се дави и ние го извадихме. За благополучие то оцеля, медицинските екипи на плажа го реанимираха сполучливо и го откараха с кола за спешна помощ в болничното заведение. Час по-късно майка му пристигна на спасителския пост да го търси! Тя била в близкото заведение и пила бира с цаца! Това е неприемливо!

Призовавам още хората, които не могат да плуват, да влизат в морето единствено до кръста, тъй като елементарно могат да попаднат в яма и внезапно да усетят, че нямат дъно под краката си.

Паниката е най-лошият консултант в морето. Винаги при заплаха във водата човек би трябвало да опита да резервира хладнокръвие. Да маха с ръце и да вика за помощ, с цел да притегли внимание. Ако успее да се владее, то той може да легне по тил във водата и да изчака идването на помощ.

Ние постоянно слагаме предупредителни знаци по плажа за съществуването на дънни ями и подводни течения, за които хората би трябвало да внимават и съблюдават.    

- Все още е рано за появяването на мъртво неспокойствие, само че какви препоръки може да дадете, в случай че човек попадне в такова?

-  Морските хора споделят, че в първите дни на август морето се обръща, стартират да духат есенните ветрове, които менят непрестанно посоката си, излизат безредици и мъртво течение, известно още като солуган. То в Черно море се появява нормално след Преображение (6 август), само че съгласно синоптиците това може да стане, когато североизточният вятър духа няколко дни подред.

" Мъртвакът “ съставлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече талази се получават, до момента в който другата вълна е с различен цвят и там е по-спокойно. Мъртвото течение може да се образува даже на 5-10 метра от брега. То не всеки път се вижда с просто око. Наглед морето може да наподобява умерено. След като е имало мощен вятър няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река.

Мъртвото неспокойствие се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща назад.

- Как да реагираме, в случай че попаднем в мъртво неспокойствие?

- Най-важното е да не се паникьосваме. Като се поддадем на суматохата, ние се ръководим от инстинкта за самозапазване, а не от рационални разсъждения. Другото главно предписание е да пазим силите си! Да плуваме не към брега, а встрани, т.е. паралелно на брега. Ако рипът е стеснен (до 5 м), бързо ще излезем от него. Това течение не е доста дълготрайно и след към 5 мин. ще ни остави на мира. След това би трябвало да плуваме 50-100 м настрана, а след това към брега. Ако незабавно поемем към брега, има заплаха течението да се възобнови на същото място и да попаднем още веднъж в него. Рипът в никакъв случай няма да ви завлече на дъното. Това не е въртоп или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега във вътрешността в морето, само че не и надолу към дъното.

- Какво ви дава и какво взима специалността на спасителя?

Едни от най-големите преимущества на работата на спасителя е преди всичко възприятието на задоволеност за това, че помагаш, че спасяваш човешки живот. Не на последно място е и вниманието от страна на нежния пол, които постоянно са били привличани от харизмата на морските спасители.

Това е той:

Добрин Добрев е от Варна

Той е някогашен ватерполист и сегашен избавител на варненския плаж

Грижи се за сигурността на плажуващите към този момент девети следващ сезон

Поема тази извънредно виновна позиция още на 17 години, като сбъдва детската си фантазия

През студените месеци работи в автосервиз, само че като всеки варненец сърцето му е на морето
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР