Спасително археологическо проучване се провежда по трасето на газопровода между

...
Спасително археологическо проучване се провежда по трасето на газопровода между
Коментари Харесай

Археолози провеждат спасителни разкопки във Врачанско

Спасително археологическо изследване се организира по трасето на газопровода сред Чирен и Косталево, Врачанско. Разкопките се постановат по отношение на подмяната на сектор от тръбата и известно изместване на трасето. По материалите, които са събрани досега, може да се съди, че обектът е от османския интервал, изясни ръководителят на изследването доктор Владимир Стайков от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.
"Имаме малко керамика, която без изключение досега е от османския интервал, няколко монети, също османски. Всички находки, които имаме досега, сочат наличие през османския интервал, евентуално 16-17 век. За по-сигурна датировка би трябвало да изчакаме, малко повече да проучим и да забележим дали ще получим нещо по-характерно. Колегите от врачанския музей през 2019 година са създали обход на цялото трасе, записали са обекта и предходната година са следили отнемането на най-гориня слой от сътрудниците от "Булгартрансгаз ". Потвърдило се е, че има материали и в действителност обгръща сервитута на газопровода, който е с широчина 30 метра, дължината на нашия обект е 380 метра ", съобщи той.
В избавителните разкопки вземат участие археолози от София, Велико Търново и Враца. Работата на обекта ще продължи към два месеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР