Спасителните екипи днес успяха да напуснат базовия лагер и да

...
Спасителните екипи днес успяха да напуснат базовия лагер и да
Коментари Харесай

Спасителните екипи излязоха в търсене на Боян Петров, вертолетите чакат добро време

Спасителните екипи през днешния ден съумяха да изоставен базовия лагер и да се насочат нагоре в планината в търсене на Боян Петров, заяви за " Дневник " Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Тръгнали са всички, намиращи се в лагера, което по предварителна информация значи тримата шерпи и шестимата китайски спасители, които излизаха предните дни, както и 5-6 алпинисти.

Те вървят по разнообразни направления, които са били конкретизирани на заседание в базовия лагер нощес, и напредват към Лагер 1 на височина към 6 400м.

Това е четвъртият ден на избавителната интервенция под връх Шиша Пангма (8027 м), където Боян Петров изчезна на 3 май. В предходните дни неприятното време затрудняваше доста интервенцията, а през вчерашния ден даже не разреши да се излезе. Днес изискванията за малко по-добри, само че към момента има мощен вятър, сподели за " Дневник " Деян Петков. Във вторник спасителите доближиха Лагер 1, където не откриха алпиниста. За през днешния ден вярата е да съумеят да се качат до Лагер 2.

 Спасителните екипи излязоха в търсене на Боян Петров, вертолетите чакат положително време

Хеликоптерите чакат да падне вятърът

Два хеликоптера, на ангажираната с издирването на алпиниста Боян Петров самолетна компания Simrik Air Pvt. Ltd, към този момент са в подножието на връх Шиша Пангма и изчакват понижаване на силата напразно, с цел да създадат облитане, оповестиха от Министерството на външните работи. Информацията е получена от компанията-собственик на машините. Трети хеликоптер остава на непалска територия наоколо до границата за доставяне с гориво на двата вертолета, които ще правят избавителната интервенция. В екипите са включени опитни водачи и опитни алпинисти, в това число хора, осведомени с терена на връх Шиша Пангма от техни предходни изкачвания на върха, се споделя още в известието.

Деян Петков посочи за " Дневник ", че хеликоптерите се намират в село, което е най-близката точка на китайска територия до върха Шиша Пангма в подготвеност да се повдигнат във въздуха. Надеждите са, че по-късно денем вятърът ще падне до степен, която да им разреши това, уточни той. На борда на единия вертолет е алпинистът Мингма Шерпа - един от най-хубавите катерачи в света, който познава терена.

 Една от машините на самолетната компания Simrik Air Pvt. Ltd
© http://simrikair.com

Една от машините на самолетната компания Simrik Air Pvt. Ltd

Прогнозата е за мощен вятър

По Българска национална телевизия ръководителят на бранш " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките Анастасия Стойчева изясни, че прогнозите и за през днешния ден са за мощен вятър. Остават и облаците, които през вчерашния ден попречиха да се направи качествена сателитна фотография. Тя трябваше да улови детайлности, които да оказват помощ на спасителите.

Очакванията са облачността да се раздра към края на деня през днешния ден и на следващия ден да е слънчево. Според Стойчева до на следващия ден на обяд може да има период от време, който да разреши избавителна интервенция, само че от следобяд ще има нови превалявания и вятър, въпреки и не толкоз мощен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР